четвртак, 23.10.2014, 16:07 -> 22:24
Катранџија са Златибора
Вековима се у свакој златиборској кући цедио катран из црног бора за потребе дубровачког тржишта. Радован Рашковић је сада један од ретких катранџија, који све што произведе извози у Шведску.
Паљење катранице, из које ће највише за 24 сата, у зависности од тога колико су сува дрва, изаћи прве капи катрана из пањева црног бора, најлакши је део посла једног катранџије.
Пањева има још само у неприступачним теренима који се ваде специјалним справама, откопавају се, секу се до жила а потом чупају, објашњава Радован Рашковић, некадашњи грађевинац, а сада катранџија.
Да би црни бор био лучев, то јест имао довољно смоле, мора бити стар неколико стотина година, а пањеви се ваде тридесетак година после сече.
Од 1.200 килограма луча, сувом дестилацијом у осавремењеним катраницама, Радован добије око 250 килограма катрана, остало су споредни производи.
"Од овог производа се ништа не баца", наглашава Рашковић, "главни производ је катран, а уз то и терпентин, боров ћумур и катранску воду. Иде у скандинавске земље, тачније Шведску за истог купца."
Годишње Радован извезе само 12 тона катрана, који се користи за заштиту брвнара и бродова, а део иде у фармацеутску индустрију.
Швеђани катран купују и у Француској, Кини и Русији, али је златиборски, по речима Стефана Клесонса, врхунског квалитета.
Извоз би могао бити и већи да је на Златибору више заинтересованих за производњу катрана по чему су вековима били познати. Чак и ако други не буду радили тај посао, Радован каже да ће катран производити док год за то има снаге.
Сировина за катран, на шумовитом Златибору, има изобиљу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар