четвртак, 28.08.2014, 16:32 -> 16:56
Такмичење мајстора роштиља
Традиција лесковачког роштиља дуга је скоро два века. Славу ћевапа и пљескавице у свету пронео је Лесковчанин Миодраг Глигоријевић, чувени Драги Буре за чије се гурманлуке на међународним изложбама чекало у редовима. У знак сећања на великог кулинара традиционално се организује такмичење мајстора роштиља.
Овако то раде прави мајстори роштиља. Ко уме боље и зна више. Тајну припремања лесковачких ћевапа и пљескавица не откривају, али је то први испит који полажу.
"Пљескавица, али и сви други специјалитети од роштиљ меса морају да се праве са душом и вољом", каже Горан Милошевић, мајстор роштиља из Лесковца.
Мајсторство је припремити и аранжирати јело по избору. Креативно, маштовито, води се рачуна о сваком детаљу, јер мора се признати овако на тањиру изгледају као прави уметнички радови.
"Правим јело "Гурманче". То је спој белих вешалица, ћевапа уштипака и по нека пљескавица у облику брода", каже Никола Николић из Бојника.
Први пут се такмичи па су трема и узбуђење разумљиви. Никола Канчев дошао је са екипом из Софије.
"Мислим да су српска храна и лесковачки роштиљ најбољи на Балкану. Специјалитети од роштиљ меса у Лесковцу су посебног укуса, а ваши мајстори су најбољи", каже Никола Канчев.
Док мајстори од меса праве брод и зидају кућу гости са уживањем разгледају. И за дугогодишње гастрономе ово је прави изазов.
"Желим да пренесем искуство и оно што сам видео овде својим колегама и ученицима. Да им објасним како се прави лесковачка мућкалица", каже Миленко Штајцер, гастроном из Швајцарске.
Мајстори чувају традицију, али има и кулинарских новина.То је и циљ такмичења. За жири тежак задатак. За високе оцене зна се шта пресуђује.
"Оцењује се изглед јела које је спремљено, укус и наравно декорација", каже Витомир Николић, члан жирија.
Кулинарско знање, умеће и вештине сутра ће показати и ученици десетак Трговинско-угоститељских школа из Србије.
rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар