Читај ми!

Саобраћајни знаци заклоњени растињем

Саобраћајна сигнализација, по закону о безбедности саобраћаја на путевима, мора бити лако уочљива у свим приликама, дању и ноћу. У пракси, међутим, неретко се дешава да знакови нису постављени у складу са прописима или су делимично или потпуно заклоњени растињем, што ствара бројне проблеме возачима.

Ових дана многи Блачани, али и возачи који су на пропутовању кроз ово место, за  паркирање у једној од главних градских улица, Радоша Јовановића Сеље, платили су казну, иако, је, према њиховом мишљењу, претходно требало сигнализацију, која прописује понашање учесника у
саобраћају, поново учинити видљивом.

"Саобраћајни знак се не види. Имамо људе са стране који долазе, који немају сазнања да ту знак уопште постоји, а не могу ни да га уоче, јер се не види од грана и лишћа", кажу возачи.

У саобраћајној полицији одбацују одговорност и кажу да они нису у обавези да било кога обавештавају о заклоњености знакова, али да у пракси то најчеће чине. Управљач пута, локална самоуправа у Блацу, иако је на само педесетак метара од ове улице, о проблемима возача
обавештена је од екипе РТС-а.

"Нисмо добили никакав званичан допис, нити имамо било каквих сазнања да овај проблем постоји", каже Сања Радосављевић, Служба за информисање општине Блаце.

Саобраћајни инжењер Милан Глишић каже да се са сличним пробремима сусрећу возачи и у другим топличким општинама, које овим питањима углавном поклањају мало пажње.

"Управљач пута је у обавези да изврши уклањање грана, да омогући возачима видљивост свих знакова", каже Милан Глишић, саобраћајни инжењер.

"У таквим ситуацијама возачи не треба да плаћају казне на лицу места, већ да у судском поступку докажу да они нису криви", каже Драгиша Стојановић, адвокат.

Иако возачима у Блацу који су изречене казне већ платили, а други ће заштиту затражити од Суда, можда и није за утеху, непосредно након снимања овог прилога, надлежне комуналне службе у овој топличкој варошици већ су обавиле свој посао.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије