Читај ми!

Радионица анимираног филма у Врању

У Врању се данас завршава 10. Интернационална радионица анимираног филма под називом "Златни пуж". Учествује око 70 аниматора из Бугарске, Италије, Израела, Македоније, Америке и Србије. Радионицу традиционално организује Школа анимираног филма из Врања.

Стварају анимиране филмове у три различите технике: пластелин, колаж и пикселација. Млади аниматори из шест земаља уче да буду кретивни, прецизни, посвећени, и да за шест дана направе анимирани филм.

"Интересантно је што мораш да будеш много прецизан, јер ако погрешиш, мораш све из почетка", каже Никола Блажевски из Македоније.

"Свиђа ми се што има деце из различитих земаља и што су сви по нечему јединствени", каже Давид Бакхтеyев из Израела.

Макс је из Израела. Први пут учествује у радионици анимираног филма.

"Ја долазим из мањег места и одмах сам се осећао као код куће. Занимљиво је што на радионици причамо на више језика-мало српског, енглеског и руског јер га сви помало разумемо", каже Макс.

"Сваки пут је лепо да будем овде, јер су деца сваки пут другачија, ради се увек нека различита тема, техника, инспирација", додаје Пенчо Кунчев, ментор из Бугарске.

"Кроз ове радионице широм света учимо полазнике да буду креативни, маштовити и да то и изразе", додаје Гарy Сцхмартз, ментор из Сједињених Америчких Држава.

Циљ радионице је да се шири анимација међу децом. Деца дају идеје, и у сарадњи са менторима, праве анимирани филм. Једна група ради и документарни филм о радионици.

"Имамо 70 одсто деце који су почетници, а овде су већ напредовали и стекли неко предзнање из
 анимираног филма", каже Мирослав Ђерић, Школа анимираног филма.

У десет радионица анимираног филма у Врању, до сада је учествовало око 500 аниматора из 25 земаља.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије