Читај ми!

Сунцокрету требало више сунца

У јужном Банату у пуном јеку је жетва сунцокрета на више од 30.000 хектара. Пољопривредници се жале на мање приносе и квалитет зрна, али највише их брине неизвесност око откупне цене.

У односу на прошлу годину када су приноси сунцокрета били рекордни ратари ће сад због специфичних временских услова бити задовољни и са много мањим родом. Сунцокрет није имао довољно сунчаних дана и жетва неће бити тако берићетна.

Јонел Малајмаре, пољопривредник из Банатског Новог Села каже да је ова година била веома специфична.

"Због обилних киша ова година је веома неповољна за производњу сунцокрета. Падавине су проузроковале и труљење шешира на стабљикама и каад узмемо све у обзир морамо бити задовољни са просечним приносом од 3,5 тоне по хектару", каже Малајмаре.

Пољопривредници су на њивама и користе сваки леп дан да што пре заврше жетву, али уз мање приносе брине их као и сваке године  и неизвесност због откупне цене. Један од њих је и Душан Нишкановић, портпарол Банатске асоцијације "Пољопривредник"из Банатског Новог Села.

"Ми не знамо још увек финалну откупну цену сунцокрета. Претпостављамо да ће на то утицати и неизвесност око приноса, а у задругама сунцокрет се откупљује по цени од 22 до 28 динара. То нам даје наду да ћемо достићи нашу жељену цену од бар 40 динара, јер ће род бити преполовљен", каже Нишкановић.

Ратари напомињу да су се многи задужили како би на време квалитетно обавили сетвене радове и сад имају своју рачуницу која  им доноси минималну зараду.

Дорел Мик, пољопривредник из Банатског Новог Села очекује откупну цену од 40 до 45 динара за килограм.

"Само са том ценом можемо да надокнадимо уложено у сетву која је била много скупља него раније, јер су поскупели гориво, семена, вештачко ђубриво и остали репроматеријал који нас је довео у овакву тешку ситуацију", каже Мик.

Почетком септембра у јужном Банату почеће и жетва соје на око девет и по хиљада хектара, а за месец дана почеће и берба кукуруза на више од сто хиљада хектара.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

         

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије