Читај ми!

Јубилеј пословања

Фабрика камене вуне Knauf Insulation у Сурдулици ове године је обележила 40 година пословања. Квалитетом и континуираном производњом сврстава се у ред најуспешнијих предузећа у Србији. Рецепт за то су, кажу у фабрици, домаћи материјали, а европска технологија и стандарди.

За кризу не знају, а раст производње им је приоритет. Knauf insulation у Сурдулици ради без престанка, пуним капацитетом. Упошљава 130 радника и брине о њиховој безбедности.

"Примењују се све заштите, јер је много битна та безбедност на раду. Топљењем камена, Knauf производи изолациони материјал, минералну вуну. Из године у годину бележи повећање обима производње, а просечна плата у фабрици је већа од републичког просека", каже Дејан Ристић, радник.

"Није пристојно да кажем колика је плата, али је изузетно редовна па чак дају и пре", додаје Драган Нешић, радник.

Knauf годишње произведе око 45 хиљада тона камене вуне, а то је довољно за изолацију 12.000 кућа у Србији. Од укупне производње у нашој земљи прода се 25 одсто овог изолационог материјала.

"Волели би смо да што већи део вуне остане овде, зато и радимо на образовању становништва и подизању свести о потреби за енергетском ефикасношћу, и потреби за рационалном употребом енергије", каже Марија Илић, маркетинг менаџер.

Светска енергетска криза била је покретач отварања фабрике пре 40 година под именом "25. мај", а 1991. године име мења у Вунизол. До 2005. године када власник фирме постаје Knauf insulation. Од тада је у реконструкцију фабрике уложено око 25 милиона евра.

"Врло смо локал патриотски настројени, што занчи да покушавамо све потенцијалне добављаче да увучемо у нашу мрежу, тј. да раде по стандардима европских партнера", каже Милан Анђелковић, директор Knauf Insulation у Сурдулици.

Као део светске породице, Knauf извози у земље у окружењу, али и у Турску, Италију, Кину. У наредне две године повећаће, кажу, производњу за 20 одсто и упослити нове раднике.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије