Чудотворна икона из Сићева

У манастиру посвећеном Ваведењу пресвете Богородице, у живописним пределима Сићевачке клисуре, на само 16 килметара од Ниша, чува се чудотворна икона Богородице, једна од највећих светиња у нишком крају.

Чудотворна икона Богородице, којој се приписују исцелитељске моћи, једна је од нарепезентативнијих светиња нишког краја. Икона се чува у манастиру у Сићеву, посвећеном Ваведењу пресвете Богородице. Водимо вас данас у тај манастир, смештен у живописним пределима Сићевачке клисуре, на свега 16 килметара од Ниша.

Манастирски комплеск саграђен је у седамаестом веку, а обновљен у последњих неколико година. Црква у њему подигнута је два века раније, и са леве на десну обалу Нишаве пренета је камен по камен. Овде су данас остале две монахиње, које се надају да ће манастир опет оживети.

Према речима монахиње Вероникем, у манастир долази све више људи: "Верујући народ, из духовни потреба, овде се крепи, улива једну духовну радост."

Ова црква једина је на подручју Ниша и околине са потпуно очуваним фрескосликарством, каже историчар Миша Ракоција. Красе је фреске мајстора са југа: ретка представа Тајне вечере, Богородица у Живоносном источнику, Константин и Јелена са Андроником.

"Сликарство говори о тим ликовним стремљењима и естетским захтевима, о оновременим житељима града Ниша", наводи др Миша Ракоција, историчар Завода за заштиту споменика у Нишу, "Оно што је посебно значајно - сагледавањем иконографских појединости овог сликарства, ми добијамо сасвим другачију слику о житељима ове области."

Икона пресвете Богородице која је настала у Русији у 19. веку, овде је стигла у првој половини двадесетог, као поклон излеченог верника.

"Оно што њу издваја у односу на неку уметничку и културну вреност, јесте предање нишког краја и заправо искуство верног народа да је ова икона чудотворна, да су пред њом многи добили исцељење, и да су им молитве биле услишене", наглашава протојереј Зоран Филиповић из Нишке епархије.

На специјалној серији марака Поште Србије нашле су се фреске распећа и васкрсења Христовог, као и улазак у Јерусалим. Ови мотиви из сићевачког манастира први су мотиви из Ниша и околине у 185 година старој историји српске марке.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије