Читај ми!

Уједињени у заштити средине

Иако је пре три године донет правилник о управљању електронским отпадом, истрошене батерије и даље завршавају на депонијама или се спаљују и загађују околину. Удружење грађана Поречје у Вучју одлучило је да то промени.

Вучјански основци и средњошколци чекали су у реду да предају истрошене батерије. За само десетак минута сакупљено је око три стотине старих батерија. Без њих се не може али колико су корисне толико су и опасне када се потрошене одлажу неправилно.

Обуку је прошло тридесетак ученика. Средњошколац Душан Стошић каже да они сада имају обавезу да вршњацима пренесу сазнања о штетности и последицама истрошених батерија. 

О опасном електронском отпаду у средњој стручној школи "Светозар Крстић Тоза" се не учи па је због тога ова кампања итекако важна истиче директор школе иначе професор хемије који одлично зна шта проиузрокују тешки метали попут живе из батерија које се бацају свуда.

Хемијски отпад је веома опасан по животну средину и дуго је загађује. Под утицајем влаге батерије се распадају и тешки метали одлазе у земљу, објашњава Станко Ранђеловић, директор Средње стручне школе у Вучју.

На територији града Лесковца има око 40 хиљада домаћинстава.Процењује се да свако заједно са комуналним отпадом годишње баци бар десет врста различитих батерија. Због тога су се, каже Верица Живковић из Удружења Поречје, решили да Вучје буде прва заједница у земљи која ће се бавити овим проблемом и дати пример другима.

Акција се наставља. Три школе на подручју Лесковца које буду сакупиле највише потрошених батерија добиће на поклон дигиталне апарате а град четири контејнера за одлагање ове врсте отпада.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије