Махала са три становника

Већ деценијама, села у Србији пропадају и економски и демографски, а чак четвртина од 4.600 села нестаће у наредне две деценије. На списку села која још нису угашена, црнотравску махалу Дећеве одржава још само троје становника.

После 76 година у Црнотравској махали Дећеве освештан је крст. Целу акцију покренула је Биља Дојчиновић која живи и ради у Београду и нада се да ће освећење крста допринети духвоној обнови овог краја.

Иако се тешко креће без штапа, осамдесетогодишња Нада Ђокић једноставно је, како каже, морала да дође до центра своје махале Дећеве да поред крста запали свећу.

Свештеник у ову махалу није закорачио 76 година.

"Као и у другим махалама, и у Дећеву је живело много људи. Школа је била пуна деце", присећа се Нада времена када су се овде још славиле славе и када се живело другачије. "Сада сам остала само ја и овај догађај је за мене посебан."

У махали Дећеве данас живе три старије особе. Вођени жељом да се нешто промени да се овој и другим махалама врати живот, породица Дојчиновић је за почетак одлучила да сагради крст као симбол окупљања и повратка коренима.

"Узбуђена сам, срећна и тужна у исто време. На ово смо се ја и моја породица одлучили и да би сачували успомену на мог брата који је недавно преминуо, а који је јако желео да се овај крст подигне", каже Биља Дојчиновић.

Свештеник Никола Адамовић сматра да је овај догађај изузетно важан за овај крај, јер се људи враћајући вери, враћају својим коренима.

Махала Дећеве је део месне заједнице Брод, а Брод је некада био општински центар. Пример породице Дојчиновић даје наду да ће се људи који су овде рођени, али и њихови потомци све више враћати родном крају.

"Овде сам сваког лета. Тада је махала пуна људи и сигурна сам да ће Црнотравци све више враћати родном крају", каже Лепосава Стаменковић.

Председник Месне заједнице Брод Ранђел Николић каже да су пре петнаестак година у самом Броду обновили цркву.

"Освећење овог крста нама који живимо овде даје наду да овај крај има будућност", додаје Николић.

За Црну Траву и Брод кажу да је завичај иза божјих леђа. Они који су остали овде да живе прошли су праву голготу, а крст у Дећеву је доказ да се жртва исплати и да је духовна основ сваке друге обнове.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије