четвртак, 22.08.2013, 07:30 -> 07:54
Блаце спремно за "Дане шљиве"
По површинама под воћем, општина Блаце спада у водеће у Србији. Само број стабала најзначајније воћне врсте, шљиве, премашује два милиона. Све већу производњу, међутим, не прати изградња капацитета за прераду, па се највећи део воћа још увек продаје у свежем стању.
Шљивици у Блацу, упркос суши и високим температурама, и ове године донели су богат род.
За породицу седамнестогодишњег Немање Вукоичића, ученика Пољопривредне школе у Блацу, производња шљиве стенлеј је традиција, која се преноси са генерације на генерацију. У берби која ће почети ових дана, очекују род од преко вагона по хектару.
"Мој деда као и отац баве се производњом шљива, а сада и ја настављам. Имамо преко четири и по хектара под овим воћем, а планирамо и нове засаде, на још око два хектара", каже Немања Вукоичић из Горње Јошанице код Блаца.
Највећи део шљива у раној берби завршиће као конзумна на руском тржишту, док се сува шљива, по традицији, извози у западноевропске земље.
"Тренутна цена конзумне шљиве, која мора да испуни одређене стандарде, креће се око 25 динара, подбир се плаћа осам динара, док се у главној берби, за сушење, која ће кренути за недељу дана, очекује цена од 15 до 20 динара", каже Бојан Николић из општине Блаце.
Пољопривредни стручњаци процењују да се на подручју ове општине тренутно преради само једна петина воћа, произведеног у овдашњим воћњацима.
Власник сушаре из Качапора код Блаца Душан Зечевић каже да сушара ради већ трећу сезону.
"Годишње осушимо око шест вагона шљива, које у извозу достигну дупло већу цену, у односу на свеже, тако да итекако постоји простор за нове прерадне капацитете", каже Зечевић.
Да би помогла промоцију и пласман шљиварске производње, општина Блаце ће, наредног викенда, по 11. пут организовати привредно-туристичку манифестацију "Дани шљиве" која све више поприма међународни карактер.
Млади Француз Едвард Лот по други пут је у Блацу, сада као волонтер, а за разлику од прошле године, у разговору са њим, сада нам није требао преводилац.
"Учио сам српски језик, да би се лакше споразумевао са вршњацима из Србије, током овогодишње Шљивијаде, која је, по мом мишљењу, најбољи фестивал у Србији. Посебно ме привлачи добра атмосфера, прелепе девојке и наравно шљивовица, због чега сам, између осталог, ја поново у Блацу", каже Едвард Лоте из Монпеље у Француској.
Заменик председника Организационог одбора Милош Чолић каже да Европска унија и Влада Швајцарске, другу годину за редом помажу одржавање манифестације, која из године у годину све више расте по свим параметрима.
"Ми смо потпуно спремни да и ове године угостимо хиљаде посетилаца из земље и иностранства", каже Чолић.
У локалној самоуправи очекују да ће Дани шљиве привући и потенцијалне инвеститоре, пре свега у прерадне капацитете, чиме би у потпуности био испуњен циљ ове манифестације.
rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329-108
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар