Читај ми!

Неискоришћен врхунски производ

Производња пиротског качкаваља последњих деценија је драстично опала јер су старопланинска стада смањена чак 15 пута. Произведен по традиционалној рецептури, качкаваљ са заштићеним географским пореклом могао би да се продаје широм света, па локална самоуправа обећава да ће фармерима помоћи да обнове стада оваца.

Жуте погаче качкаваља, некада су називали пиротско благо. Технологија коју су донели Црновунци на Стару планину, до данашњих дана је остала непромењена.

"Качкаваљ се ручно меси, ручно досољава и на крају зри три месеца, по идентичним условима какви су били пре сто, сто педесет година", каже Саша Петровић, прехрамбени технолог.

Оно што се променило јесте да Пирот последњих деценија одржава традицију прављења качкаваља тек да се не заборави.

Пиротска млекара која дневно може да преради 60 хиљада литара млека, иако је приватизована, не ради. Тренутно, по оригиналној рецептури, качкаваљ производи Млекарска школа и неколико малих млекара.

Директор Млекарске школе Милан Вучићевић каже да је карактеристика ручне израде качкаваља његова лисната структура, да је процес зрења дужи и самим тим има свој специфичан укус и врхински квалитет.

Општина Пирот недавно је заштитила географско порекло пиротског качкаваља. То је значајан корак и предуслов да овај производ оправда назив деликатеса, али и цену од скоро 800 динара за килограм.

"Производња млека јесте рентабилан посао, наравно не можемо да говоримо о томе да човек чува једну, две краве или десет оваца. Најбоље је стотину оваца и онда ће заиста моћи да говоре о томе да могу и да зараде", каже Весна Лазаревић, стручни сарадник за пољопривреду општине Пирот. "Општина Пирот је ту да им помогне у тим намерама тако што ће финансирати и суфинансирати куповину нових грла."

Озбиљна производња качкаваља не може се планирати уколико нема и великих фармера. Сировинска база за качкаваљ је млеко добијено са стропланинских пашњака.

Тридесетих година прошлог века, Стара планина је имала преко 300 хиљада оваца, данас једва двадесетак хиљада, а за килограм качкаваља потребно је 12 литара најквалитетнијег млека.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311-910

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. јул 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом