Читај ми!

Тежак живот ливаца

Мобинг, недовољна безбедност на раду и ниске зараде главне су замерке радника кикиндске Ливнице, који су се 1. маја окупили испред Градске куће. Они сматрају да ће предлог новог Закона о раду умногоме погоршати ионако тежак положај запослених.

На Празник рада, четрдесетак радника кикиндске Ливнице протестовало је испред Градске куће, тражећи боље услове рада, редовне плате и коректан однос власти и власника предузећа према запосленима.

"Један ливнички радник треба да иде са 65 и више година у пензију", рекао је Драган Латинчић, представник синдиката у Ливници Кикинда. "Па, ливнички радник не живи толико."

Представник синдиката Ливнице Жељко Милићев рекао је да би ту требало да буде бар пет стотина радника, али да њих 90 одсто данас ради.

"Зашто раде? Ако је међународни празник рада требало би сви да су слободни. Државни празник је, требало би да су слободни. Али приватник може да ради шта хоће, док се у државним фирмама зна: они су почели још јуче да славе."

Драган Кукило, радник Ливнице Кикинда, сматра да радници нису заштићени, да нема ко да их штити и да је то највећи проблем.

"По десет година радимо на уговоре на 15 дана, месец дана", објашњава Миодраг Латинчић, некада запослен у Ливници Цимос. "То је случај и у Ливници Кикинда. Радим на минималцу, иако сам инжењер машинства."

Ливница је једна од највећих фабрика у Кикинди. Запошљава око две хиљаде радника, а од 2004. део је словеначке групације Цимос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије