Читај ми!

Тужбе против предузећа

Регионална привредна комора у Нишу поднела тужбе против предузећа, која у претходне две године нису плаћала чланарину. У Удружењу привредника и кластера Југоисточне Србије кажу да је оваква одлука нишке коморе непримерена.

Дуговања двадесет тужених предузећа са подручја Привредне коморе у Нишу за неплаћену чланарину износе неколико милиона динара. У Савезу удружења привредника и кластера кажу да комора на овај начин угрожава ионако тешко пословање фирми на југоистоку Србије.

Бранислав Михајловић, власник предузећа "Ресор" у Гаџином Хану каже да су тужбе непримерене када се сви овде на југу Србије боре за свако радно место.

"На овај начин , не само привреднике већ и раднике у тим предузећима доводе у ситуацију да остају без посла", рекао је Михајловић.

"Требало је раније да нас обавесте о томе, а не да чекају три године", наглашава директор предузећа "Кар-мод" у Пироту. "Њима су у комори нестале паре и враћају се уназад, и ово је као неки харач. Могли су да нам пошаљу допис после пет или шест месеци да дугујемо и да је то по Закону и никаквих проблема не би било."

У Привредној комори кажу да су пре тужбе, сва предузећа опомињали два пута. Одлука о тужбама је, како кажу, потпуно у складу са Законом о привредним комарама.

Председник РПК Ниш Драган Костић каже да су само применили законска решења, јер би, како додаје, неко могао у супротном да тражи објашњење због чега није наплаћена чланарина, што је законска обавеза, и да посебно право да имају они који редовно плаћају.

У комори кажу да још 300 предузећа дугује за чланарине. Према Закону до 31.12. 2012, чланство у комори је било обавезујуће, а чланирана је била 0,29 одсто од остварене месечне бруто зараде запослених.

Од почетка ове године чланство у Комори је, по новом закону, добровољно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије