Читај ми!

И Ниш увози дуван

Америчка компанија "Филип Морис", у чијем саставу послује Дуванска индустрија у Нишу, ову годину завршава као једна од најуспешнијих у Србији, међутим, цигарете се у Нишу производе углавном од увозног дувана, иако је у долини Нишаве и Топлице некада под дуваном било 2.000 хектара.

Док је у Нишу просек зараде 36.000 динара, у општини Црвени крст на чијој се територији налази фабрика дувана "Филип Морис", примања су 39.000 динара по становнику, управо зхаваљујући запосленима у овој фабрици.

Око 9.000 породица производило је дуван. Највеће површине биле су под аутохтоним прилепом на 1.500 хектара, а било је и оних који су гајили крупнолисну вирдyинију и берлеј. На то време данас подсећају сушаре и системи за наводњавање које поједини произвођачи, попут Мирољуба Ракића из Извора код Житорађе, још увек чувају у дворишту.

"Ја сам са дуваном школовао децу на високим школама, плаћао шест радника и још 15 сезонских радника. И од тога смо сви лепо живели", каже Ракић.

Ракићи су 50 година проозводили дуван, а сада су са још 200 породица на суду због лошег семена који су добили од некадашње дуванске у Нишу, чији су били кооперанти, међутим, како кажу, спремни су да поново уђу у њиву, јер им је од четири хектара засада, зарада некада била 10.000 марака.

Александар Цветковић начелник Нишавског округа каже да би на 3.000 хектара поред Мораве и Топлице могла поново да се развија производња тим пре што ти људи могу и даље да раде.

У цигаретама из Србије,  домаћег дувана има мало. Углавном се за евро по килограму купује у Зимбабвеу, па преко Грчке увози у Србију по знатно вишој цени. Нишка фабрика је ове године производњу цигарета повећала за 30 одсто.

Пол Рајли генерални директор Филип Мориса у Србији каже да очекује да 2012. годину заврше са укупном уплатом од око 383 милиона евра на име акциза и ПДВ-а.

"Тиме би наша укупна пореска плаћања достигла шест одсто прихода буџета Србије у овој години", додаје он.

Планирано је да овде у фабрици у Нишу буде произведено 13 милиона цигарета намењених углавном тржишту. Осим земаља Азије, цигарете су намењене и тржишту 14 земаља ЦЕФТЕ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије