Читај ми!

Тимски до успеха

Предузеће ТИМ из Банатског Карловца једно је од ретких које успешно послује у том малом месту. Плате 43 запослених су изнад републичког просека, а скоро све веће компаније у Србији од њих набављаују еколошке кесе и пластичне фолије.

Пре двадесет две године радници предузећа ТИМ из Банатског Карловца су са једном полуаутоматском машином почели да производе пластичне кесе. Када су 2000. године купили први екструдер за прераду полиетилена кренули су и у освајање домаћег и иностраног тржишта.

Данас снабдевају све веће компаније у Србији са термоскупљајућом, дуваном и стреч фолијом, а извозе и у Немачку и Румунију. Тренутно ТИМ чине четрдесет троје сложних и вредних радника који раде у три смене. Вукајло Милосављевић, један је од њих.

"Наше место је мало, много је овде пропалих предузећа и зато сам веома срећан што имам посао", каже Милосављевић.

У Банатском Карловцу су поносни и на свој рециклажни центар у којем месечно рециклирају око 200 тона пластичног отпада.

Тијана Рилак, руководилац производње каже да су увек спремни да преузму ову врсту смећа, која често заврши на улици.

"Успели смо да обезбедимо на тај начин јефтиније улазне сировине за производњу неких врста фолија, а значајно је што на овај начин и чувамо животну средину, јер много је пластичних кеса на дрвећу. Ми апелујемо на наше суграђане да нам донесу свој отпад и да га не бацају, јер ми то можемо успешно да рециклирамо", каже Тијана Рилак.

У овом предузећу сваке три године инвестирају у нове технологије, јер како кажу конкуренција је јака и само квалитетним производом може се опстати на тржишту. Добро би им дошли и повољнији банкарски кредити, али и већа помоћ државе. 

Милан Прерадовић, комерцијални директор се жали да су мала и средња предузећа у нашој земљи и мало запостављена.

"Не треба заборавити да оваква предузећа остварују 60 одсто БДП-А и да запошљавају око 500.000 радника. Мала и средња предузећа су моторна снага сваке државе и тако би требало да буде и код нас", каже Прерадовић.

Запосленима у "ТИМ"- у је било лакше када је панчевачка Петрохемија радила пуним капацитетом, али овде ништа не препуштају случају и последњих година репроматеријалом се снабдевају из Италије, Мађарске и Аустрије, јер сваког дана овде мора да се произведе 27 тона разних врста фолија за познате купце.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије