Читај ми!

Посластица из Хисарџика

Од 150 килограма крушака оцеди се око 100 литара сока, од кога се, након што дан одстоји, а потом више сати кува, добије око 10 литара сите - посластице из пријепољског села Хисарџик, чији се рецепт преноси с колена на колено.

Последњи дани Михољског лета били су право време за прављење сите - сирупа од јабука или крушака, карактеристичног за пријепољско село Хисарџик, које је богато воћем, посебно крушком.

"Имамо јесењке, калуђерке, такише, буздованице, дервишице, страњанке", каже Адем Фазлић из села Хисарџик код Пријепоља.

И то је тек десетак од преко тридесет, већином аутохтоних сорти крушака којих има у Хисарџику. Двадесетак је сорти и јабука. Обране су за пијац, а од опалих, ступом се туче сита.

"Кад се истуче, стави се у буре и остане 24 сата тако да пусти сок и кад се пусти сок онда се стави у тијесак и цеди се. У казану се скупи сами сок и ту нема никаквог додатка", каже Смаил Фазлић из Хисарџика.

Од 150 килограма крушака оцеди се око 100 литара сока, од кога се, након што дан одстоји, а потом више сати кува, добије око 10 литара сите - посластице из Хисарџика, чији се рецепт преноси с колена на колено.

Мурадија Капиџић из Хисарџика каже да сита може да се користи у колачима, јелима, а може да се размути и да се пије као сок.

У зависности од ког је воћа, киселог или слатког, таква је и сита.

Прављење сите је један од последњих јесењих послова у Хисарџику. Још да се покупи сав кестен, по коме је Хисарџик такође познат и главни специјалитети за зиму су спремни, печени кестен и сита.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом