петак, 12.10.2012, 15:49 -> 16:16
Такмичење у припреми чварака
У организацији Удружења угоститељских радника Ниша, данас су се нишки кувари и месари такмичили у припремању чварака. Иако је цена висока, број калорија још већи, чварци су и даље веома тражени специјалитет, за који се увек нађу купци.
Дугогодишње искуство у припремању чварака Звонимиру Ковачевићу помогло је да савлада све тајне припреме овог специјалитета.
"Не смеју да буду превише ситни комади, јер онда остаје смао маст, а онда нема чварака", објашњава Звонимир Ковачевић. "Треба мало крупније, а онда кување и припремање зависе од
форсирања ватре."
У сваком случају, кажу мајстори, чварке треба мешати два и по до три сата. Без обзира на то да ли су у питању обични или дуван чварци, укусни су и многи их воле.
Међутим, код нас нема организованог пласмана овог производа. Такмичење у Нишу један је од начина да се сачува начин припреме овог традиционалног специјалитета.
Зоран Мирашевић, председник Удружења угоститељских радника Ниша, каже да свака месара и кланица производи своје чварке, и да је то производ југа Србије.
Све што се произведе, кажу месари, брзо се распрода, без обзира на то што је цена између 750 и 1.100 динара. То је, сматра угоститељ Никола Мандић, скупо за наше прилике јер месо без костију кошта 600-650 динара.
Ипак, и поред високе цене и још више калоричности, популарност чварака не доводи се у питање.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар