Читај ми!

Еко-пилићи

Пилићи које гаји породица Јанковић из Добрића не разликују се од индустријских само по боји већ и по томе што њихова станишта одговарају стандардима органског узгоја. Расту у дворишту, међу биљкама и инсектима, а у њиховој исхрани нема вештачких додатака.

Породица Јанковић из Добрића код Шапца прва у Србији гаји такозване еко-пилиће и већ има дванаест  коопераната. У тову имају око 40.000 пилића, а у производњу су уложили око 30 милиона динара који ће им се, како очекују, вратити за годину дана.

Јанко Јанковић, пољопривредник из Добрића каже да се одлучио за ову производњу, јер сматра да производња здраве хране има перспективу.

"Сматрамо да ова производња има економску исплативост и да ће све већа и већа потреба бити за таквом производњом. Ми смо ентузијасти који су покренули нешто старо, али ипак ново. Ови пилићи живе у потпуно природном окружењу, без стреса", каже Јанковић.

Прописи налажу да се на квадратном метру гаје два пилета. "Код нас су распоређени на пола хектара, а остало је код коопераната", каже Јанковић.

Јанковићи су црвене пилиће увезли из Француске. Поштују строга правила производње и хране их житарицама.

Зоран Кандић, сезонски радник каже да пилиће храни три пута дневно и да им даје само јечам и кукуруз.

Индустријски тов траје око четрдесет дана, док се ова сорта гаји од седамдесет до деведесет дана, а целу производњу контролише Институт за сточарство из Београда.

"Они су пуштени на испашу, користе житарице у исхрани без амино-киселина. Расту без хормона, што је неупоредиво здравије, крећу се на сунцу и самим тим добијамо зрелије месо са мање масти и са више протеина", каже Милорад Јелић, стручни сарадник.

На тржишту су ови пилићи за око тридесет одсто скупљи од индустријских. Начин производње, кажу у Добрићу, погодан је и за мања домаћинства и пољопривреднике који немају новац за улагање у нове објекте.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
11° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом