Читај ми!

Пекмез за осмех

Слатко, џем, пекмез, слаткиши спремљени по старим и скоро заборављеним рецептима могли су се видети и пробати на Пекмезијади у Лозници, манифестацији која промовише припемање хране у домаћинству, без употребе средстава која штете здрављу.

Лозница је данас изгледала као бакина кухиња - разноврсно воће претворено у џемове, сокове, ликере и друге ђаконије могло је и да се проба и да се добије рецепт за припрему.

Своје умеће представило је 35 домаћинстава и удружења из свих крајева Србије и са леве обале Дрине.

Сви који су пробали кажу да се труд исплати, али није било много посетилаца, посебно међу млађима, који знају да припремају слатку зимницу.

Уместо слаткишима купљеним у продавници, некада се сладило домаћим, сећа се Милка Савић из Ариља, која је објаснила како се праве необични колачи које је изложила:

"Шљиве и шећер се добро скувају, у то се дода мало кукурузног брашна. Колачи се суше се на сунцу и увијају у винову лозу."

Помало занемарени шумски плодови, којих у лозничком крају има у изобиљу, добили су заслужено место на слаткој трпези.

Милован Тешановић из Ваљевске Мионице изложио је сируп од глога, дрена и трњине, мармеладу од мушмуле и другог воћа.

Циљ ове манифестације је, како је истакла Милена Конић, директорка Туристичке организације Лозница, да се промовише здрав начин исхране и припемање хране у домаћинству, без употребе средстава која штете здрављу.

Припремљена на традиционални и природан начин, слатка зимница, брижљиво упакована у старинску амбалажу мамила је и укусом и изгледом. Део производа са Пекмезијаде поклоњен је Дечјем дому у Бањи Ковиљачи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом