Напокон асфалт

До Гостуше, једног од удаљених села на Старој планини, после двогодишњег застоја, почела је изградња пута који, преко Министарства пољопривреде, а финансирају Светска банка и Глобални фонд заштите животне средине УН.

Времешни старопланинци, многи већ близу деведесете, деценијама су чекали звук багера и машина, које би уску макадамску стазу претвориле у асфалтни пут. Одавно су изгубили сваку наду, али им се коначно, кажу, остварује сан.

Асфалтирањам пута ће се, уместо за два сата, стизати за четрдесетак минута, што ће омогућити да и аутобуси саобраћају до села где живе, углавном, старачка домаћинства.

"Ево сада смо већ видели да се гради пут. Испуниће ми се последња жеља. Још да добијемо и мрежу, да ставим телефон у џеп и ништа више не треба", каже Војислав Митић из Гостуша.

Часлав Панић каже да се радује, јер ће сада деца моћи чешће да их обилазе и додаје да живе у нади да ће све бити боље.

Некима ће изградња пута бити добар мотив да се врате у завичај.

"Ми који одлазимо у пензију требало би да се враћамо овде, да обновимо куће да село мало оживи," каже Младен Најдановић.

Момчило Николић каже да је овде планирано да буде етно село и да ће тако сигурно и бити.

"До сада људи овде нису долазили, јер није било пута, али сада се већ другачије размишља," додаје он.

Због специфичне конфигурације терена на Старој планини није лако, нити јефтино градити. Деоницу од око пет километара финансира Светска банка преко "Стар пројекта" са четрдесет милиона динара. За најзахтевнији део пута ипак ће, како кажу, морати да се побрине локална самоуправа.

Видојко Панајотовић, помоћник председника општине Пирот каже да је остала деоница од 1.700 метара, која важи за најгору деоницу од Белског моста до Белског трапа.

"Покушаћемо да средствима из буџета или да на неки други начин нађемо средства и то да завршимо у истом временском периоду. Планирамо да комплетна деоница Пирот-Гостуша буде асфалтиран", каже Панајотовић.

Изградња пута и моста су битни за ово село, јер је у току процедура Републичког Завода за заштиту споменика културе да се село Гостуша прогласи за просторну и културно-историјску целину, због аутентичне сеоске архитектуре, у којој су посебно занимљиви камени кровови.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара