Читај ми!

Завршена берба грожђа

У нишком виногорју, другом по величини у старој Југославији, које се некад простирало на 6.000 хектара а данас тек на четиристо, виноградари су задовољни родом и квалитетом грожђа. У протекле три године, уз помоћ субвенција и Града, нови засади подигнути су на још 50 хектара.

Због суше, берба у нишком виногорју почела је двадесет дана раније. Грожђе , кажу произвођачи има висок степен шећера, од 22-30 процената и довољно алкохола.

Произвођачи су кажу задовољни што је у последње три године, субвенцијама државе и града, подигнуто педесет хектара нових засада.

Газдинство Злате Видановић из Сићева са три хектара очекује род од два до три килограма по чокоту.

Виноградари кажу да су затварањем откупних места и прерадних капацитета оштећени не само они већ и држава. Град је виноградаре, иначе подржао бесповратним субвенцијама за опрему, обраду и заштиту винограда.

Центар за  виноградарство и винарство у Нишу непрекидно прати њихов рад и усмерава их при избору сорти грожђа. У наредне две до три године центар ће, по налогу надлежног министарства, урадити и регистар винограда за целу Србију, што је од велике важности.

Кад регистар буде завршен у њему ће се, према неким проценама, наћи око 60.000 хектара винограда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом