Читај ми!

"Никловање" Мокре Горе

Становници Мокре Горе и целог ужичког краја одбијају и саму помисао да се на њиховом подручју истражују и експлоатишу налазишта никла.

Иако је Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања истакло да не постоји ниједан разлог за панику, јер је прича о експлоатацији никла у Србији на, како је речено, дугом штапу, у ужичком крају се страсти не стишавају.

Чак ни то што је реч само о истраживањима не умирује Мокрогорце, који подсећају да је пре седам година истраживачки подухват британске компаније "Јуропијан никл" под притиском јавности обустављен.

И на саму помисао да се овде истражује никл, Мокрогорци жучно реагују, тврдећи да им нису потребна пророчанства предака Тарабића када им је доступан Гугл.

"Гледали смо и снимке из Русије, гледали смо и снимке и са других страна света, свуда тога има. Али чији је то интерес, нешто тако би за нас било би погубно", каже Александар Жарковић из Мокре Горе.

То што су видели подсећа их на беживотне призоре са Месеца, насупрот ономе што их окружује, од чега живе и чиме се поносе. "Па, нека бирају, хоће ли никл, или ово", каже Свето Ракић показујући велике бундеве и остало поврће. 

"Три сина имам. Сва тројица треба да имају по троје деце као ја. Ми не бисмо могли да опстанемо овде, ако то буде ту", каже Бранимир Радивојевић. "То не долази у обзир на Мокрој Гори. Ово је здрава средина", каже Ратко Рабасовић и додаје: "Нећу да једем никловано воће".

И директор Парка природе Мокра Гора Емир Кустурица несхватљивим сматра поновно трагање за оним за шта се зна да постоји на десетак локација у Србији.

"Његова експлоатација се врши само на оним теренима на којима људи или не живе или која се, због великог пространства неке државе, могу жртвовати. Моја нада је у нечем што знам. Ја знам да је Томислав Николић мудар и паметан човек, и да он неће дозволити да се због неке милијарде, коју неко може да однесе из Србије, и због неких радних места, уништи све оно што је наша база и што је наше богатство", каже Кустурица.

У Ужицу и Чајетини ни истраживања, а камоли експолоатација, ни као идеја нису добродошли.

"Даћу све од себе да на овом положају осујетим овакве иницијативе, јер оне, сматрам, угрожавају будућност наше деце и генерација које долазе", каже Јован Марковић, градоначелник Ужица.

"Ми ћемо се борити свим расположвивим средствима да заштитимо ово подручје, јер експлоатацијом руде све ће бити уништено", каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Ни богата налазишта, ни могућа нова радна места, очигледно, овде нису никога импресионирали. Напротив, инсистира се на потпуном очувању заштићених подручја какви су Мокра Гора и Тара, драгоцености Златибора и свих туристичких потенцијала читавог краја.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије