Читај ми!

Ђаци виноградари

Ученици на смеру винар средње школе "Свети Трифун" у Александровцу обновили су старе засаде и подигли око два хектара нових винограда. Осим да буду добри стручњаци, ђаци уче да поштују традицију, кроз узгајање и производњу вина.

Од 92 хектара економије у власништву средње школе "Свети Трифун" у Александровцу, седам хектара је под виноградима. Ђаци смера винар, обновили су старе засаде и подигли око два хектара нових винограда.

Ове не тако лаке године за виноградаре, кажу, могу се похвалити добром бербом. Они кажу да је она резултат ентузијазма ђака и искуства предавача, професионалних винара.

Виноградарство и винарство у александровачком крају убудуће неће бити мушка професија. У виноградима средње школе "Свети Трифун" плодове сопственог рада убирају и девојке и младићи.

"Ово је трећа година како смо овде на пракси. Супер се сналазимо и све смо научиле да радимо. Копамо, беремо и плевимо", каже Анђела Живадиновић из Александровца.

Ана Бекрић из Доњег Ступња каже да је први пут правила вино, иако се њени родитељи баве производњом вина.

Осим да буду добри стручњаци, ђаци Жупског и Трстеничког краја уче се да, пре свега, поштују традицију, кроз узгајање и производњу вина од аутохтоних сорти, прокупца и тамјанике.

У виноградима зри и грожђе од кога се праве најпознатија светска вина.

Дејан Михајловић, професор винарства каже да, углавном, долазе деца из домаћинстава која се баве производњом грожђа и вина како би овде доста тога научила.

"Мени као професору винарства је циљ да то дете када изађе може да бира да ли ће да иде на факултет, а ако не оно ће сигурно бити спремно да у сопственој производњи направи малу фирму и да од ње пристојно живи са својом породицом", каже он.

Школа "Свети Трифун" налази се уз Музеј виноградарства и винарства који је такође место где ученици стичу потребна знања о историјату и производњи вина. За музеј сви знају, али мало ко за лагуме испод брда у непосредној близини. Оријентир је вентилациони отвор поред којег је улаз у винске подруме недавно отворене за одлагање и прераду грожђа.

Подземне просторије, грађене пре једног века, дуго чекају реконструкцију. До тада ће их ђаци александровачке Пољопривредне школе користити за одлагање и прераду грожђа са своје економије. Просторије са старим бачвама, мирисима нових вина оплемениће најмлађи тек стасали винари.               

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. новембар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом