понедељак, 17.09.2012, 07:30 -> 07:47
Из Лесковца у Чикаго
Лесковачки ајвар од прошле године је српски бренд, а од априла има и међународни сертификат. Чувени ајвар могао би да се нађе и с друге стране океана захваљујући сарадњи која је већ успостављена са нашом дијаспором и конзулатом у Чикагу.
У лесковачком крају већ се осећа мирис печених паприка, јер почиње припрема лесковачког ајвара који је од прошле године српски бренд, а од априла има и међународни сертификат. Прве количине ајвара увелико припрема и Удружење Лесковачки ајвар, које је уз Регионалну привредну комору носилац пројекта брендирања.
Ове године тржишту ће испоручити око 120.000 тегли лесковачког специјалитета, што је два до три пута више него прошле године.
Кад се лесковачка котлина зацрвени време је да се крене са послом, јер предстоји берба паприка на више од 3.000 хектара. Екстремни временски услови нису знатно утицали на род. За тамошње повртаре она је црвено злато, па се не препуштају ћудима природе. Биће је око 10 одсто мање него лане, али важно је, кажу, да је квалитетна и месната.
Стевица Марковић из села Брестовац код Лесковца каже да је ове године било више од 50 дана са температуром око 35 степени, што је стресно за биљку, али и за пољопривреднике који од тога живе.
Породица Марковић из Брестовца у наредна два месеца убраће око осам тона паприка. Тек мали део ће отици у продају. Око шест тона са њиве стиже право на јаку ватру -да се испече, отреби, самеље и преради у српски бренд, лесковачки домаћи ајвар.
Илинка Марковић из Удружења "Лесковачки ајвар" каже да је рецепт такав да се додаје само шећер, со, уље, и да је без другог поврћа.
Од чисте искључиво лесковачке паприке по јединственој, заштићеној рецептури, на традиционалан начин, ајвар ће се ове јесени припремати у још тридесетак пољопривредних домаћинстава. Удружење Лесковачки ајвар постаје све бројније и после прошлогодишњег брендирања ове организованије.
Гордана Петровић из Удружења "Лесковачки ајвар" каже да су се боље припремили, да ће бити веће количине, да ће она направити око 9.000 тегли.
Пут заштите лесковачког домаћег ајвара није био ни лак ни кратак. Трајао је скоро три године. Зато је важно сада када тражња постаје све већа одржати квалитет, кажу у Регионалној привредној комори која је носилац целог пројекта.
Председник Регионалне привредне коморе Лесковац Горан Јовић каже да је све више оних који се укључују у тај посао.
"Нама је поред количине, примарно да се задржи квалитет и да он буде исти у којем год се домаћинству припремао", истиче Јовић.
Врата су се широм отворила тек недавним добијањем међународног сертификата. Лесковачки ајвар могао би да се нађе и с друге стране океана захваљујући сарадњи која је већ успостављена са нашом дијаспором и конзулатом у Чикагу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 9
Пошаљи коментар