Белосветски вашар хумора и сатире

Осмех је најбољи лек, поручују из јединствене Чивијашке Републике, са 44. вашара хумора и сатире. Нови председник Републике је изабран, награђени су најбољи сатиричари и афористичари, а сви су се добро забавили на карневалу и другим догађајима у Шапцу.

Шапчани су препознатљиви по ведром духу, добром расположењу и спремности за шалу. Надимак Чивијаши добили су по причи о чивији коју су извукли из точка кнежеве кочије, због чега је Милош Обреновић након посете граду завршио у прашини.

Чивијашка Република једина је држава на свету у којој се сваке године на исти дан мењају влада и председник.

Мирна смена власти у Чивијашкој Републици?

Предизборна трка без ограничења, уз неписано правило: што је живље на домаћој политичкој сцени за Чивијаше више посла. Власт, и за новог и за бившег председника престонице смеха, макар и на шабачки начин, увек је добродошла и итекако слатка.

"Проглашавам анархију", рекао је Љубодраг Стојадиновић, нови председник Чивјашке Републике, "али ћу је контролисати хаотичним методама и хаотичном организацијом власти! То је једини начин да Чивијашка Република опстане до следеће године. Што гора власт у Србији, то је извесније да ће преживети и моје председниковање."

Међутим, Петар Лазић, бивши бивши председник Чивијашке Републике, има другачију замисао: "Могу да направим коалицију и да од понедељка опет будем председник."
Свака власт је непресушна инспирација, стога надзорни одбор од афористичара, сатиричара и карикатуриста ради без годишњег одмора.

"Уколико следеће године не буде такмичења него само жирија надам се да ћу се наћи тамо", рекао је добитник прве награде за сатиру Миодраг Стошић.

"Коначно сам успео да из шабачког точка извучем чивију", похвалио се Раде Ђерговић, добитник прве награде за афоризам. "То је за мене велики успех."

За чивијашке сусрете вечитих ривала годину дана се припремала тактика. Док је за глумце и конобаре увек пресудан бакшиш, у дуелу новинара и политичара више је прштало по ногама него по мрежи.

"Пискарала су дунстери, пацери", саопштио је политичар. "Никад нису имали шансе против нас."

Новинари су се осветили: "Ово им је освета за мале плате, што нема уља и што комшпија три пута мења партијску књижицу."

"Осмех је лек и ништа нас не кошта"

Успех се у Чивијашкој престоници мери осмехом, а на тродневној шабачкој белосветској променади повода напретек: од шампитијаде до маскенбала, од кола до салсе.

У, до сада највећој, карневалској поворци пет стотина учесника из тринаест земаља - од Македоније до Кубе.

Ко ће коме извући чивију под овогодишњим мотом "Зезамо кризу у Малом Паризу" пресудиће до следеће Чивијаде искључиво дебљина новчаника. Оно што је за сада сигурно, у Шапцу бар нема несташице хумора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара