Суша отерала и овце

Десетковани приноси, суви пашњаци и извори воде који пресушују, само су неке од последица вишемесечне суше, која је погодила и пиротски крај. Стручњаци су штету проценили на десет милиона евра, а најугроженија су поља под кукурузом и фарме оваца.

Стотину шездесет оваца сместило се под сенку багремовог дрвета, како би у хладу провело најтоплији део дана. Стадо је, пре неколико дана, по трећи пут ове сезоне, пресељено у потрази за изворима воде и травом која није потпуно изгорела од сунца.

"Преко 20 година сам овчар, али такву сушу нисам доживео, да морамо да селимо овце за воду и за храну, да би преживеле", каже пастир Данча Соколов.

Са пашњака на планини Видлич, овце су пресељене у двадесет километара удаљено Барје код Пирот. Овде још увек има воде и испаше. Због незапамћене суше, фармери свакодневно трпе огромне губитке.

Намерно смо престали да муземо овце, да би овце биле у доброј кондицији и да се припреме за зимски период. Ми сад губимо свакога дана и по пет, шест хиљада динара, ако прерачунамо цену сира, додатне трошкове које стварамо када селимо овце, гориво..", каже фармер Зоран Ћирић.

Општинска комисија, проценила је да је директна штета од суше, у Пироту, милијарду и 200 милиона динара. Стручњаци су констатовали да највеће штете трпе сточари, па ће за неколико дана локална самоуправа представити план помоћи домаћинствима које гаје највећи број  грла.

Горан Поповић, помоћник председника општине за пољопривреду каже да су средства општине Пирот, у односу на штету која је причињена, вишеструко мања.

"Реч је о неколико милиона динара које ћемо пренаменити из Фонда за пољопривреду, како би бар мало ублажили последице суше, додао је Поповић.

Очекује се да ова помоћ спречи масовну продају стоке, на коју би фармери могли да се одлуче, уколико се драстично повећају цене сточне хране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара