Читај ми!

Крушевљани о таксама

Око три хиљаде предузетника и власника малих предузећа у Крушевцу oд наредног месеца више неће морати да плаћа фирмарине и таксе за истицање рекламе. Према првим проценама, укидањем наплате фирмарина, приход градског буџета за идућу годину биће мањи за око 28 милиона динара.

Mинистарство финансија и привреде Србије објавило је прекјуче списак 75 накнада и такси које ће бити укинуте од 1. октобра. У саопштењу Владе каже се да ће бити укинуто око 130 разних намета ради растерећења привреде и грађана.

Процењује се да у Крушевцу oд наредног месеца око 3.000 предузетника и власника малих предузећа више неће морати да плаћа фирмарине и таксе за истицање рекламе, што им и неће донети неке значајне уштеде.

Када је крајем септембра 2009. године Скупштина града Крушевца усвојила одлуку о изменама локалних комуналних такси за истицање фирме или назива на пословним просторијама, већина власника малих и средњих предузећа и радњи, негодовала је због увећаних задужења и чињенице је крушевачка фирмарина међу најскупљима у Србији.

У првој групи обвезника биле су мењачнице које су за истицање фирме годишње плаћале чак 400.000 динара, а сви остали из друге групе од 160 до 280 хиљада динара.

Притисак јавности дао је резултате. Одлука је измењена већ 2010, таксе знатно умањене и од тада до данас нису повећаване, а од прошле године усвојен је и низ подстицајних мера.

"Донели смо одлуку да за прву годину рада предузетницима умањујемо локалну комуналну таксу за истицање фирме за 80%, а малим предузећима за 50%", објашњава Мира Миловановић, шеф одсека за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода града Крушевца. "Када се примени ово умањење, предузетник у БИД зони, најскупљој пословној зони у граду, са попустом - уместо 13.440 динара - годишње плаћа само 2.688 динара."

Што се тиче пореских обвезника који нису нови у послу, годишња фирмарина у Крушевцу је од 6.400 динара, у пословној зони 5 за предузетнике, до наскупље и најређе наплаћиване таксе за велика предузећа регистрована у БИД зони од 336.000 динара.

Поклону се у зубе не гледа, кажу предузетници који су одлуку Владе Србије предузетници и занатлије дочекали са одобравањем.

"Занатлија сам од 1987. године и ово је први пут, како се ја сећам, да држава уведе мере које ће донети нешто боље за занатлије", каже Бранислав Станковић, власник радње за хемијско чишћење. "Поздрављам зато ову одлуку иако уштеда неће бити велика јер сам на име комуналне таксе за истицање фирме до сада плаћао око 7.000 динара годишње."

Предузетник Миодраг Симоновић, власник продавнице ауто-делова каже да му та уштеда не значи много, јер му је годишња такса осам-девет хиљада динара, и да му је већа корист од тога што о њој више не мора да мисли.

"Знамо да пензиона и пореска издвајања не можемо скинути, али све остале дажбине треба и умањити стопе и порезе, како би предузетници опстали и да би се омогућило пословање малим, средњим, па и великим предузећима", каже Мирослав Миладиновић, председник Скупштине заједнице предузетника Србије. "Морамо, с друге стране, схватити чињеницу да у градовима у којиима живимо требамо и да одвајамо део прихода. Укидање фирмарине аутоматски је губитак за град у којем живите и радите."

Како је реч о новим одлукама, практична примена нових прописа још изазива недоумице код надлежних служби, па се ишчекују прецизнија упутства из Министарства финансија.

"Мораћемо да сачекамо да одлука прође сву законску процедуру јер су решења за наплату фирмарина, која смо ми донели, правоснажна", објашњава Мира Миловановић, шеф одсека за утврђивање, наплату и контролу јавних прихода града Крушевца. "Видећемо да ли ће нова одлука важити за мала предузећа и предузетнике који ће се регистровати од 1. октобра, или ћемо морати сва наша правоснажна решења код ових обвезника да поништавамо и доносимо нова."

Према првим проценама укидањем наплате фирмарина, приход буџета града Крушевца за наредну годину биће мањи за око 28 милиона динара, а до краја ове године око седам милиона. Како ће се тај дефицит надокнадити, још се не зна, а сва је прилика да ће једна од мера бити појачана наплата пореза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара