Читај ми!

Покретни мамограф у Сврљигу

Рано откривен рак дојке значи и спасен живот жене, али мало је оних које, без симптома или генетског ризика за карцином, одлазе на мамографски преглед. Зато покретни мамограф долази до њих, затварајући ових дана круг по Југоисточној Србији, започет пре три године.

Свакодневно око осамдесет и више жена у Сврљигу уђе у специјално опремљени камион како би, без компликованих процедура, брзо и једноставно обавиле мамографски преглед.

Жене кажу да је преглед много једноставнији, јер не треба да се заказује и да је требало и раније да се уведе овако нешто.

Покретни дигитални мамограф нишког Клиничког центра тренутно је у Сврљигу, где је одзив жена изузетан. Процењује се да ће превентивним прегледом овде бити обухваћена половина циљане популације, а како би биле прегледане све заинтересоване жене мамограф ће у Сврљигу остати три дана дуже, него што је предвиђено.

"Све жене које се јаве и које су заинтересоване за преглед су прегледане, ниједна није враћена. Упут није потребан, само здравствена књижица", каже Бојан Лилић, радиолошки техничар.

Од пре три године, када је овај мобилни мамограф кренуо из Крушевца, прегледано је више од 60.000 жена Југоисточне Србије.

Директор Клинике за радиологију Клиничког центра у Нишу доктор Петар Бошњаковић каже да на сто прегледаних жена једна ће бити са новооткривеним карциномом дојке.

"Управо ту се види колико је важна и колико је пун погодак оваква врста ране детекције, јер се откривају карциноми када су у раној фази и кад су хируршки излечиви у више од 90 одсто случајева", каже Бошњаковић.

Више од 500 људских живота директно је сачувано захваљујући раној детекцији карцинома дојке. Од те болести у Србији сваке године умре око 1.900 жена, које на преглед, углавном, одлазе у касној фази болести, када медицина не може много да учини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара