Читај ми!

Појачана хигијена због жутице

На подручју општине Алексинац регистровано је 14 оболелих од жутице, а на Инфективној клиници у Нишу смештено је десет пацијената са овог подручја. У Алексинцу епидемија још увек није проглашена, али из епидемилошке службе Дома здравља упозоравају да то, највероватније, није коначан број оболелих.

Иако је први случај регистрован у Алексинцу највише оболелих за сада је у селу Мозгово. У здравственој станици у селу кажу да се последњих дана јављају пацијенти са карактеристичним симптомима.

Бар десет одсто оболелих од жутице ни не зна да је заражено, кажу стручњаци. Ипак, они смештени на Инфективној клиници у Нишу су добро.

"Сви болесници који се лече на клиници имају уобичајен ток болести, значи није тежак облик болести и очекујемо да ће се опоравити", каже докторка Љиљана Констатиновић са Инфективне клинике у Нишу.

Да би спречио ширење жутице начелник Епидемилошке службе алексиначког Дома здравља Родољуб Живадиновић обилази оболеле који су код куће и упозорава грађане.

"Грађани морају да схвате да не смеју да једу било шта док не оперу руке или да додирују уста, као и да воде рачуна кад купују намирнице. Сви морају да буду максимално одговорни", каже Живадиновић.

Штаб за ванредне ситуације у Алексинцу наложио је појачану контролу хигијене нарочито у школама.

"Епидемија још увек није проглашена и ми ћемо се трудити да не буде проглашена, међутим, уколико дође до повећања броја оболелих, ми смо у обавези да прогласимо епидемију", каже Мирослав Лазић из Штаба за ванредне ситуације у Алексинцу.

Стручњаци кажу да је на подручје целе Југоистичне Србије жутица стално присутна. Последња епидемија на територији целе општине Алексинац била је пре пет година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво