Читај ми!

"Мамут фест" у Кикинди

Дечја манифестација "Мамут фест" којом се у Кикинди симболично обележава рођендан мамутице Кике, привукла је велики број посетилаца. Фосилни остаци мамутице откривени су пре 16 година приликом редовне екплоатације глине у једном од кикиндских глинокопа.

Рођендан мамутице Кике обележен је уз дружење са кловном Смехуљком и бројне креативне радионице. Скелет је откривен пре шеснаест година и одмах је привукао велику пажњу стручњака, јер је готово комплетно очуван, што је права реткост.

"Облачили смо мамута, правили смо маске и сад правимо од глине. Гађали смо луком и стрелом и јако је лепо", каже Оливера Пиперски.

Лук, стрела и мета мамута били су главни реквизити радионице под називом "Праисторијски ловац".

"Лов на мамута није страшан, мало да се деца забаве у част Мамут феста, за Кикин рођендан", каже Лука Важић.

Кристиан Балаж каже да је имао трему.

Благо београдског Природњачког музеја - атрактивне препариране рибе и изложба "Додирни природу", која је прилагођена слепим и слабовидим особама, посебно су обогатили дводневни фестивал.

"Они сами могу својим рукама дотаћи предмет и прочитати о каквом се предмету ради", објашњава Петар Будаи.

Рођендан мамутице Кике, обележава се почетком септембра пошто су пре 16 година у то време откривени фосилни остаци овог праисторијског сисара. Оригинални скелет чува се у кикиндском Народном музеју, док се у дворишту музеја налази верна реплика.

Жеља руководства Народног музеја је да се путем Мамутфеста деца боље упознају са овим јединственим културним и природним наслеђем.

"Знам да је мамут живео у Кикинди, да је био женка и да је имао дугачке кљове", каже Мирко Раљић.

Тодор Деспотовић каже да подаци говоре да је мамутица упала у мочвару и да нико ије хтео да јој помогне па је једноставно остала тамо.

"Неке кости су остале тамо, а већина костију су у музеју", каже Тодор.

Стручњаци су утврдили да је Кика тежила седам тона, била висока скоро пет метара, са кљовама дугим 3,5 метра. Боловала је од реуме и спондилозе. Скелет је под земљом вероватно провео пола милиона година, а са њега недостају само делови стопала и лопатице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво