Читај ми!

Ликовна колонија у Сићеву

У селу Сићеву код Ниша у току је Ликовна колонија у чијем раду учествују академски сликари из Србије, Аустрије и Мађарске. Они ће у оквиру колоније радити до 10. септембра.

Дванаесторо сликара који се уметношћу баве на модеран начин ових дана у Сићеву вредно ради на својим делима, проналазећи инспирацију у природи, аутентичном српском селу и срдачним домаћинима.

"Ово оставља утисак. То ћу вероватно некада касније вадити из неког ћошка да то користим", каже Иштван Балинд из Будимпеште.

Радмила Матејевић из Ниша каже да јој је, још као средњошколки, пре десетак година, био сан да једном будем учесник Сићевачке колоније, тако да је, како каже, то за њу велика част.

Клисура, река, манастири, сићевачки подруми, виногради и мир који толико недостаје у великим градовима, деценијама су магнет за уметнике. Посете мештана колонији и дружења са сликарима уобичајене су слике.

"Ако изразе жељу да их одведем до неког домаћинства у Сићеву, да виде чиме се ми бавимо и како живимо. Једном речју, да упознају Сићевчане и наш живот у Сићеву", каже Новица Поповић из села Сићево.

Ликовна колонија у Сићеву најстарија је ликовна колонија на Балкану. Основала је Надежда Петровић 1905. године, а обновљена је 1964. године. За то време лепоте Сићева на платна је пренело више стотина уметника.

Директор Галерије савремене ликовне уметности у Нишу Драгица Спасојевић каже да је, захваљујући ликовној колонији у Сићеву, фонд Галерије савремених ликовних уметности у Нишу богатији за око 800 ликовних дела.

Као и сваке године, слике настале у Сићевачкој колонији биће изложене у новембру у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво