Читај ми!

Вишак запослених у просвети

На подручју школске управе у Нишу, која покрива три округа, до 15. августа евидентирано је више од 400 просветних радника без пуне норме од 20 часова. У Нишу ће наставници морати да раде у више школа да би попунили фонд. Један од разлога за овакву ситуацију је све мање деце.

Нишка основна школа "Ћеле кула" седамдесетих година имала је више од 2.300 ђака, а данас једва 500. Ове године имаће само два одељења првака.

Директор ОШ "Ћеле кула" Соња Цветковић каже да су последњих шест година имали шест учитеља које су прогласили радницима за којима је престала потреба. Деце је, како каже, све мање, али се труде да тим људима нађу посао.

У школама се ових дана труде да за све колеге пронађу пуни фонд часова, али не сваки пут успешно. Топлица Миљковић, наставник биологије, после 32 године радног стажа остао је без пуне норме.

"Због смањеног броја одељења изгубио сам од норме десет одсто. До сада није пронађено решење. Ако овако остане, биће ми мања плата за десет одсто", Топлица Миљковић, наставник биологије.

Највећем броју наставника, шездесет одсто од евидентираних, недостаје од једног до четири часа за пуну норму.

"Тренутно сам без пуне норме са часовима, али се надам да ћу ову школску годину започети са пуним фондом. Иако су ми на видику четири школе у којима бих радила, с обзиром на ситуацију у земљи, ја бих то прихватила сигурно", каже Марија Илић, наставница историје.

Спискови још увек нису коначни, а смањен број ђака један је од разлога за овакву ситуацију.

Живомир Јовановић начелник Школске управе Ниш каже да учитељи остају у потпуности без норме кад немају одељење, али се, како каже, труде да сви остану у систему.

"Ми имамо једанаест школа где је само један ученик, тако да и они остају у систему. Када говоримо о интересима деце, онда је то приоритет", каже Јовановић.

Синдикати сматрају да је најбоље решење социјални програм за запослене у образовању, у супротном, упозоравају, проблем ће се поновити и наредне године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије