Читај ми!

Говори да бих те видео

Из Крагујевца се оглашава први Хуманитарни радио на Балкану, који се бави проблемима особа са инвалидитетом. Програм, на коме раде само волонтери, тренутно се емитује преко интернета.

Први хуманитарни радио у Србији основан је почетком године у Крагујевцу. Идеја је потекла од Удружења грађана "Експрес", а програм, који није комерцијалног карактера, треба да промовише потребе особа са инвалидитетом и информише о активности појединаца и удружења.

Бранко Лукић, оснивач Хуманитарног радија и председник Удружења грађана "Експрес", каже да теже да то буде радио са хуманитарним садржајима, јер је, како каже, идеја да својим радом дају допринос отклањању предрасуда према особама са инвалидитетом.

"Идеју су подржали сви, од локалне самоуправе до великог броја удружења. Трудићемо се да обогатимо програм, а за то ће нам бити потребно и време, али и новац", каже Лукић.

Са скромном опремом и техником, чију су набавку, углавном, сами финасирали, волонтерским радом, производе 24-часовни програм путем интернета. За радио-станицу у оснивању задовољни су, кажу, бројем слушалаца.

"Слушају нас са свих континената. Технички смо слабо опремљени. Ипак, трудимо се да програм буде квалитетан и да прија свима", додаје Дејан Миливојевић, музички уредник Хуманитарног радија.

На финасирање социјалних потреба грађана и удружења особа са инвалидитетом, Град Крагујевац издваја око пет одсто годишњег буџета.

"Оваква удружења заиста улажу велике напоре да се интегришу у све друштвене токове. Веома је важно да та интеграција буде свеобухватна. Мислим да ће овај радио успети да још више приближи ту проблематику обичним грађанима", каже Слађана Бошковић, члан Градског већа за социјалну политику и друштвену бригу о деци.

У Хуманитарном радију очекују да ће на наредном конкурсу за доделу фреквенција добити дозволу за класично емитовање програма. Помоћ хуманих људи, додају, биће од велико значаја за опремање станице и њеног опстанка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије