Читај ми!

Дистрофичари у борби за опстанак

О предрасудама и проблемима, са којима се свакодневно у Србији суочава око 1.900 оболелих од мишићне дистрофије, мало се зна. Крушевачко удружење дистрофичара, које окупља шездесетак чланова, унапредили су квалитет живота захваљујући послу са амбалажним отпадом.

Након што су пре четири године прикупљањем лименки остварили прву симболичну зараду, чланови крушевачког Удружења дистртофичара одлучили су да посао са амбалажним отпадом прошире.

Стаклене и пластичне флаше, електронски отпад, конзерве свакодневно се допремају и сортирају у клупским просторијама које им је град доделио.

Председник Удружења дистрофичара Расинског округа Аврам Милосављевић каже да је њихов главни мотив да дају неки допринос држави у борби против сиромаштва и немаштине, као и допринос у запошљавању особа са инвалидитетом и угрожених група, људи преко 45 година старости и Ромске популације.

Он је додао да још немају средстава да дају финансијску помоћ, али ће зато, како каже, куповати хигијенске пакете и на тај начин помагати најугроженије чланове.

Пут Београда, Трстеника и Александровца, на даљу прераду, одавде се месечно отпреми око четири тоне амбалажног и електронског отпада и 3.000 стаклених боца.

"Није ово тежак посао уопште. Мени значи због дружења, али и материјалне помоћи која добро дође", каже Мирјана Ђуровић.

Члановима удружења, за волонтерски додатак од 5.000 динара, у послу помаже и троје лица из маргинализованих група.

"Много ми значи, јер сам ожењен и требају ми паре. Приватно кад се ради нема ништа. Надам се да ће овде нешто да се побољша, да нам помогне неко ко би могао", каже Дарко Журж.

Највеће наде, Удружење полаже у градске власти које су им обећале помоћ у набавци пресе за ПЕТ амбалажу.

"Најмање троје људи, који сада раде, имаће шансу за стално запослење у року од пар месеци од њене набавке, јер би смо уз помоћ нове пресе знатно повећали обим пола и остварили бољу цену", каже председник Удружења дистрофичара Расинског округа.

Посебну захвалност чланови Удружења упућују донаторима којих је из дана у дан све више.

"Ја сам ту сировину могао да однесем и негде на отпад да продам, али осетио сам да овим људе треба некако помоћи, па сам неки електронски отпад и пећ поклонио њима. Надам се да ће им бити од користи", каже Цветан Нешић.

Захваљујући дозволи, коју су добили од Министарства екологије, прикупљање и транспорт амбалажног отпада крушевачки дистрофичари од ове године могу обављати на територији целе Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије