Радости и бриге мештана Рибарске реке

Рибарска Бања у последњих годину дана бележи интезивни развој. Корист од тога имају њени гости, али и мештани околних села и град Крушевац у чију касу се, на име боравишне таксе, годишње слије преко три и по милиона динара.

Инфраструктурна улагања специјалне болнице допринела су да се смањи број младих који из долине Рибарске реке одлазе у градове, а повећа број домаћинстава која се баве сеоским туризмом.

Новим асфалтом до здравствене оазе на падинама Великог Јастребца од Крушевца се брзо стиже. И пут и оптички кабл, који је прошао истом трасом , обнова школа и на десетине цркава и манастира у долини Рибарске реке, урађени су уз помоћ Специјалне болнице.

Последња у низу инвестиција, вредна пет милиона динара, реализована је у сарадњи са крушевачком Електродистрибуцијом.

Директор Електродистрибуције у Крушевцу Драгољуб Раичевић каже да ће нова трафостаница 10.04, 630 киловолт ампера инсталисане снаге снабдевати потрошаче широке потрошње који су задње четири деценије били прикључени на електро инсталације Рибарске бање, чиме је, како додаје, решен проблем домаћинстава која су имала струју, али нису били легални потрошачи јер нису били на дистрибутивној мрежи.

"Повећана је за 200 киловата ангажована снага у Специјалној болници што ће омогућити стабилно снабдевање и проширење њених капацитета", каже Раичевић.

Нови трафо Специјалној болници обезбедио је 200 киловата више, а околним домаћинствима стабилно снабдевање струјом.

Председник Месне заједнице Рибаре  Дејан Миладиновић каже да је пуштањем у рад новог трафоа дошло до растерећења у домаћинствима.

За разлику од струје проблем водоснабдевања не могу да реше. Иако извориште на Јастребцу има довољан капацитет, због дотрајалости и малог промера азбестних цеви, које су још пре двадесетак година требале бити замењене, кварови су чести, а рестрикције сталне. Иако пројекат постоји, решење се, кажу, не назире.

"Свака рестрикција подразумева велике кварове, а и суша је допринела да немамо воду у количини која је потребна. Искључује се и дању и ноћу, по реонима. Нажалост, нека места су без воде и по више дана, јер грађани свесно заливају своје баште и пуне бунаре, а ми не можемо да извршимо контролу, јер је водовод стар и нема употребну дозволу", каже Миладиновић.

Он је додао да се утрошена вода не наплаћује, јер се не допрема из Фабрике воде већ са изворишта на Јастрепцу, па отуда се људи доста нерационално понашају  и додао да, када би се потрошено плаћало, било би новца и за одржавање и замену 30 километара дотрајале водоводне мреже.

За разлику од гостију Специјалне болнице, који тај проблем не осећају, јер воду добијају са другог извора, у селима је слика другачија.

Угоститељ Миодраг Јефтић каже да је немогуће бавити се туризмом без воде.

"Људи долазе због лековите воде у Рибарској Бањи која им помаже, и од које се осећају боље. Са друге стране су огорчени кад немају где да се истуширају и немају воду за пиће", каже Јефтић.

"Ја немам никад воду. Од маја месеца имала сам можда три дана воду и то само по сат-два. Сналазим се тако што ми деца довозе воду из бунара у селу и сипају у цистерне иза куће. Проблем је што та вода није за пиће већ само за техничку употребу. Принуђена да вучем воду за пиће и кување за тих неколико гостију које имам", каже Љубица Живић из Рибара.

Горан Николић гост из Крагујевца каже да се сви муче, али да се сналазе штедећи заједно са домаћинима.

Проблем водоснабдевања Месне заједнице Рибаре не може да се реши без помоћи локалне самоуправе која га годинама игнорише, упркос чињеници да погађа 600 домаћинстава, али и бројне госте Рибарске бање, који су прошле године, у приватном смештају, остварили 13.000 ноћења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије