Читај ми!

Драматично код Чачка, евакуација мештана

Због пожара који се неконтролисано шири, мештани неколико угрожених села код Чачка евакуишу се по потреби. У пламену око 300 хектара борове шуме и ниског растиња у Горњој Горевници, Миоковцима и Срезојевцима. Три особе задобиле опекотине. Пожар гаси и руски авион.

23.07 - Министар Велимир Илић посетио је пожаром угрожено подручје и том приликом рекао да је обезбеђено 12 станова у Чачку за смештај евакуисаних грађана, јавља дописник РТС-а.  

21.03 - За евакуисане грађане обезбеђен је смештај у селу Пријевору, рекао председник општине Чачак Војислав Илић.

19.35 - Са седнице штаба за ванредне ситуације поручено је да је најважније да се заштите људски животи и колико толико спасе имовина, рекао Предраг Марић. Очекује се долазак још једног руског авиона носивости 42 тоне који би помогао у гашењу пожара. 

18.00 - У гашење пожара укључио се и руски авион, који је једном надлетео угрожено подручје. Очекује се још један налет авиона.    

17.40 - Седница штаба за ванредне ситуације заказана за 19 часова у Чачку. Градоначелник Чачка Војислав Илић рекао да ће град помоћи не само у евакуацији, него и грађанима који су претпели шету.  

16.50- У току припрема за евакуацију грађана из подручја угорожених пожаром. Очекује се да се и руски авион који је данас стигао у Ниш, укључи у гашење.  

16.15 - Пожар захватио једну кућу у селу Горња Горевница, јавља репортер РТС-а с лица места Силвија Пашајлић.

15.55 - И село Милићевци захваћено пожаром који се шири се ка планини Рожањ.   

15.09 - Упућен апел мештанима угрожених села да напусте своја домаћинства, јер се пожар неконтролисано шири, јавља дописник РТС-а.

14.45 - Пожар се и даље шири и више није могуће интервенисати са земље, потврдио за РТС начелник одељења за ванредне ситуације Драгиша Броћић и додао да у овом тренутку није могуће проценити колико су угрожени мештани. 

Пожар који је захватио неколико села у околини Чачка неконтролисано се шири, због чега је у току евакуација мештана из угрожених подручја. Три особе задобиле опекотине приликом гашења ватрене стихије. Пожар букти у Горњој Горевници, Миоковцима и Срезојевцима, а проширио се и ка Милићевцима. На Јељену од синоћ са пожаром боре се на десетине ватрогасаца, шумара и мештана.

Ветар и висока температура разбуктали су пожар који се све више шири ка насељеном делу Горње Горевнице. Како јавља дописник РТС-а са лица места, ватра је захватила и једну кућу у том селу.

"Изгледа страшно. Тешко је било ноћу гасити јер размишљаш да ће можда да те дим угуши, можеш да упаднеш у неку рупу. Дању се лакше крећемо, али је пожар попримио такве размере да је са земље тешко гасити. Већ су угрожена нека домаћинства, сеници и штале", рекао је Драган Белошевић из "Србија шума".

Начелник одељења за ванредне ситуације Моравичког округа Драгиша Броћић рекао је да је мештанима упућен апел да напусте своја домаћинства, јер се пожар неконтролисано шири.

Мештани кажу да је ужасно гледати како се пожар приближава кућама и траже да им се пошаље сва раположива помоћ у механизацији и људству.

У непосредној опасности је тридесетак домаћинстава Горње Горевнице. Више екипа хитне помоћи налази се на подручјима угроженим пожаром.

Иначе, ватром је захваћено око 300 хектара четинарске шуме ниско растиња.

На територији општине Чачак избио је још један пожар у селу Видова на око три до четири хектара шуме. 

У помоћ ватрогасцима и мештанима сваког часа пристижу нове екипе. Из ваздуха ватру гасе и три хелихоптера.

И руски авион за гашење пожара "Беријев 200", који је данас слетео на аердором у Нишу, а чија је носивост 12 тона воде, помаже у гашењу пожара.

Пожар је избио у петак око 20 часова, интервенцијом ватрогасаца је локлализован, али је  током јутра услед јаког ветра поново букнуо и проширио се.

Број коментара 84

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара