Читај ми!

Пожар на Чиготи под контролом

Пожар на златиборском врху Чигота под контролом. Део ватрогасаца ће са Златибора бити прегруписан на Тару. Ватра се шири на подручју општине Брус. У помоћ гашењу пожара из Русије стигао авион "Беријев", носивости 12 тона воде.

13.38 - На нишки аеродром "Константин Велики" у 13.35 слетео руски авион "Беријев Бе-200" који ће бити ангажован на гашењу пожара у Србији.

12.42 - Руски авион за гашење пожара "Беријев Бе-200", који је јутрос полетео за Србију, требало би да на нишки аеродром слети око 14.00 часова.

Пожар на златиборском врху Чигота поново је под конторлом. Током јутра је прокрчено још 10 километара пута којим је заустављено његово даље ширење ка насељу, тако да нема више опасности по људе и објекте.

Више од 100 ватрогасаца из целе Србије, уз помоћ механизације која прокопава путеве, радило је на локализацији ватрене стихије. Ватрогасцима су се придружили и добровољци, мештани и запослени из чајетинских јавних предузећа, као и два хеликоптера.

Око поднева је локализован и пожар ка насељу Рујевац на Тари, где је ватра захватила око 100 хектара зимзелене и листопадне шуме. Током дана ће један део ватрогасаца бити прегруписан са Златибора на Тару, где се по неприступачним ободима ватра још шири, али без опасности по локално становништво.

На неприступачном терену са ватром се бори 30 ватрогасаца из Бајине Баште, Мокре Горе и Новог Сада. Помаже им хеликоптер МУП-а Србије, који је из ваздуха успео да спречи ширење ватре у појединим правцима, рекао је агенцији Бета командир ватрогасно-спасилачке јединице Бајина Башта Петар Ракић.

На Тари је ноћас било мање ветра, па се пожар није проширио према оближњем насељу, удаљеном 700 до 800 метара.

Високе температуре, густ дим и повремено јак ветар отежавају надлетање и дејство хеликоптера, али и напоре ватргасаца, који улажу максималне напоре да до краја дана, како очекују, локализују тај пожар.

Ширења пожара код Велике Грабовнице

Најтежа ситуација у Расинском округу је у општини Брус. У Великој Грабовници и Кривој реци гори борова и листопадна шума и ниско растиње.

До ширења пожара код Велике Грабовнице дошло је услед јаког ветра који је синоћ почео да дува. У гашењу учествује више од 100 ватрогасаца из Расинског округа, Кикинде, Сомбора и Сенте. У помоћ су притекли и припадници полиције, радници Националног парка Копаоник и предузећа Србија шуме.

У току преподнева са 10 налета пожари су гашени и из хелокоптера Војске Србије. Локализација пожара се очекује када престане да дува ветар. Људи и имовина нису угоржени, а нема ни опасности од ширења ватре ка Националном парку Копаоник.

На Тресибаби код Сврљига, где је горело око 40 хектара шуме и ниског растиња, пожар је угашен. Пожар који се у прокупачкој општини проширио на 60 хектара шуме, заустављен је надомак кућа.

У помоћ гашењу пожара у Србији стигао је руски авион "Беријев Бе-200", носивости 12 тона воде, који је око 13.30 слетео на нишки аеродром, где ће бити и стациониран до 15. септембра.

Авион, са десет чаланова посаде, носивости 12 тона воде, намењен је гашењу великих шумских пожара и прво ће пружити помоћ у гашењу пожара на Тари.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије