Читај ми!

Бродови не плове Савом

Водостај на Сави од Сремске Митровице до Београда је испод ниског пловидбеног нивоа. у Водопривредном предузећу "Сава" кажу да пловидба није забрањена и упозоравају на изузетно низак водостај и бројне спрудове.

Водостај реке Саве пре два дана био је минус 108, што је најнижи измерени водостај ове године. Ниво воде је, иначе, како кажу, низак целог лета, тако да већи бродови нису ни виђени.

У Водопривредном предузећу "Сава" кажу да не постоји забрана пловидбе, али и упозоравају на изузетно низак водостај и бројне спрудове који су се појавили на реци.

Директор Водопривредног предузећа "Сава" у Шапцу Драган Топаловић каже да је пловидба готово немогућа, осим за пловила са малим газом до један метар.

"Пловидба може да се врши само каналом, све друго је ризично. Један бродић стоји на дубини од десет метара, а на два метра од њега вода је до појаса. Купач може да иде одавде, јер је вода до колена и одједном ће упасти у рупу од десет метара", каже Миливој Марић из Шапца.

Зато се уз спору и опрезну вожњу чамцима упозоравају и купачи да због бројних рупа на овом делу речног тока буду изузетно обазриви, посебно када се купају и уживају на спрудовима на  средини Саве.

Риболовци кажу да им низак водостај не смета за излазак на реку, али да ће за бољи улов, ипак сачекати већи водостај.

"Велика је затрављеност Саве и пецање је готово немогуће. Само негде где је вода лиман, иначе где постоји неки мали ток воде трава се петља у силкове и риболов је скоро немогућ", каже Дејан Кнежевић из Шапца.

Никола Стефановић из Шапца каже да рибама не смета низак водостај, већ температура воде.

Слично је било, додају риболовци, и 2003. године када је измерен најнижи водостај. Пре девет година на Сави је измерен минимум нивоа од минус 116 центиметара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије