Читај ми!

Горка цена шећера

Због суше, умањени приноси шећерне репе у Јужном Банату. Директор шећеране "Суноко" Славољуб Динић упозорава да ће шећер морати да поскупи. Важно је да држава препозна ситуацију и спречи извоз репе у Хрватску, јер много је боље да ми извозимо готов производ, каже Динић.

Жељко Карбунар из Црепаје, иако је употребио око 800 килограма вештачког ђубрива по хектару и обавио осам третирања против штеточина, каже да није задовољан родом шећерне репе.

"Има њива на којима је слатки корен доста иструлио. Очекујем у просеку принос од око три тоне по хектару, што је за 50 одсто мање од онога што сам очекивао", жали се Жељко.

Суша је умањила приносе, али квалитет слатког корена биће добар. Шећерана "Суноко" уговорила је откупну цену од 36 евра по тони.

"Шећерна репа је изузетног квалитета. Дигестија је око 17 одсто и шећерана неће имати проблема са прерадом, јер ће добити и доста ситнији плод и зато очекујемо и вишу откупну цену од договорене", каже Драган Јованов из Црепаје.

Шећерана "Суноко" у Ковачици има уговорено на 8.400 хектара у Панчеву, Ковачици, Опову, Ковину око 450.000 тона шећерне репе. То ће бити довољно да се подмире домаће потребе за шећером који ће вероватно да поскупи.

Директор шећеране "Суноко" Славољуб Динић каже да ће шећер морати да поскупи, јер ће се прерадити мање шећерне репе.

"Веома је важно да држава препозна тренутну ситуацију и да спречи извоз шећерне репе у Хрватску, јер много је боље да ми извозимо готов производ, а не да подстичемо економију других земаља", каже Динић.

Компанија "Суноко" прошле године извезла је шећер у вредности од око 100 милиона евра. Овде ће започети кампању прераде шећерне репе 28. августа, што је за две недеље раније него претходних година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара