Читај ми!

Град галерија

У Ваљеву до понедељка трају "Тешњарске вечери". Град, који је организатор манифестације, је сваки алтернативни простор који је имао на располагању у старој чаршији, искористио за галерију.

Иако је на сваком кораку у Тешњару кафанче, не заостаје превише број галерија у старој чаршији у току ваљевског летњег фестивала. За многе ствараоце има простора, било да у Ваљеву живе или су из њега пореклом.

Једна од њих је и Марија Јевтић, сценограф једног београдског позоришта. У галеријама нису заступљене само слике, цртежи, скулптуре, већ и пројекти  оживљавања оронулих споменика.

"Са овом изложбом, односно са "Златном мистријом", позвана сам у Републику Српску. Републички завод за заштиту из Бања Луке ме позвао. Онда су моје колеге дошле на идеју да прво отворимо изложбу у Ваљеву и да се прикажу неки од радова, које сам реализовала у протеклих десет година", каже Милка Крстивојевић, архитекта Завода да заштиту споменика културе.

Прозоре у свет публици отварају и ваљевски уметнички фотографи.

"Фото-кино клуб би могао да направи четири изложбе, него нисмо имали толико простора да ставимо све. Ми се трудимо да доста радимо са младима.  Сад смо добили просторије, Град Ваљево нам је обезбедио две канцеларије, а то је важно за школовање малдих фотографа", каже Владан Танасковић из Фото клуба "Ваљево".

На овогодишњим "Тешњарским вечерима"  представили су се уличним ликовним перформансима и изложбама и млађи и старији стрип-цртачи.

"Концепција Групе углавном је заснована на стрипском раду и отприлике има  неких десетак људи који се активније баве тим. Што се тиче конкретно ове изложбе, то је изложба полазника стрип-радионице која функционише при Центру за културу", каже Немања Радовановић из Арт групе "Црна мрља".

Уметност уживо у Тешњару прија њеним поштоваоцима. За промену, фокус са великих галерија пребацити на мале које чак немају ни име, већ само број у Бирчаниновој и суседним уличицама, кажу, право је освежење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара