уторак, 07.08.2012, 07:30 -> 07:43
Како сачувати копаоничко "црно благо"
Боровнице на Копаонику већ сазревају, па ту планину раније него претходних година, али једнако упорно, обилазе несавесни берачи из околних места који неконтролисаним брањем уништавају "црно копаоничко благо".
Због високих температура и великог броја сунчаних дана, боровницe на Копаонику овог лета сазревају нешто раније, тако да гости већ петнаестак дана уживају у зрелим плодовима.
Природно богатство Копаоника је неизмерно. Оно што је под земљом од памтивека се експлоатисало. Мање познато, али не и мање вредно, "црно копаоничко благо" доступно је свима на непрегледним планинским врховима и падинама.
Биљке које зими од ниских температуре штите високи снегови, лети уништавају људи несавесним и неконтролисаним брањем. То, на разне начине, покушавају да спрече запослени у Националном парку и истински љубитељи ове планине.
"Разумем да људи беру да би имали хлеб да једу, али општина мора на неки начин то да заштити. Требало би пропише да свако може да убере, као у Аустрији, 3 до 3,5 килограма, и то само ручно", сматра Павле Карајовић, председник Удружења викендаша. "Онај ко бере више, бере греберима и уништава читаву биљку."
Надлежне службе, осим што прописују и одређују казне, покушавају да подуче бераче. То је и један од разлога организовања манифестације "Дани боровнице".
"Организујемо ‘дружење' с боровницом - шетње, обиласке, едукацију, како се боровница чува, шта је то што треба посетиоци да ураде када примете људе који нелегално беру", објашњава Зоран Јеленковић, организатор "Дана боровнице".
Дозвољено је само контролисано брање, тј. ручно, и то само зрелих плодова, један по један, наглашава Рајко Николић, представник Националног парка.
Једино је копаоничка боровница симбол овог краја, па су у туристичке сврхе то искористили они који од ове делатности живе. Ујединили су се хотелијери, представници Националног парка и Туристичке организације Рашке и Бруса.
На заједничкој манифестацији, учесници су изложили своје производе и представили фолклор свог краја.
Милица Бучић из Грашеваца каже да имају сталне купце који долазе већ двадесет година:
"Од боровница и свега што уберемо на падинама ове планине правимо џемове, сокове, ракију, слатко. Од тога цела породица лепо живи."
На Копаоник гости радо долазе јер знају шта могу да очекују: мир, предиван ваздух и уживање у свему ономе што та планина несебично пружа.
Задовољни су и ценама и услугама, па зато и не чуди што овај, пре свега, зимски туристички центар из године у годину све пожељнија летња туристичка дестинација.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар