Читај ми!

Зелени плодови из Криве Реке

На 750 метара надморске висине за салату нема ризика од болести и вируса, показала је огледна производња. Због тога су у Кривој Реци одлучили да свом чувеном производу - пршути, додају висококвалитетне зелене плодове.

Двадесетак домаћина у златиборском селу Крива Река, надомак Мачката, који планирају да на петнаест хектара произведу око 500 тона зелене салате, основало је Удружење "Зелени плодови".

Од расада у пластеницима до првокласних салата по чистим златиборским небом, дошло се после прошлогодишње пробне производње, која је потврдила успех и одговарајуће услове тог поднебља.

Топле дане смењују свеже ноћи, земљиште је квалитетно, па су од маја до краја септембра могућа три производна циклуса. А улагања се исплате већ са првим родом.

Улагању јесу велика, каже Радован Стојановић, председник удружења "Златиборски плодови", за распрскиваче, расад, ангажовање радника, али ако се добије одговарајући квалитет и очекиваних 30-40 тона по хектару - производња салате се исплати.

Све произведено на криворечким пољима отићи ће већ познатим купцима - трговинским ланцима широм земље, а добар део и у извоз.

У селу чувених сточара у почетку се са мало подсмеха гледало на новопечене повртаре. Али, откад су озеленели први повртњаци и уговорен пласман комплетне производње, више нико не доводи у питање нову криворечку делатност.

Развој пољопривреде обезбедиће опстанак златиборских села

Производњу ће криворечки повртари, према речима Радована Гускића, проширити другим врстама поврћа. У почетку, то ће бити карфиол, броколи и рукола.

Тренутно је на парцелама површине осам хектара запослено 30-40 људи, али биће потребно још радника јер су планиране површине за гајење поврћа три пута веће.

Сигурно заливање повртњака омогућено је изградњом водозахвата, за који је новац обезбедила општина.

Арсен Ђурић, потпредседник општине Чајетина, која је за развој пољопривреде издвојила знатна средства, каже да је конкурс за поделу пластеника и јагњади већ завршен, као и конкурси за набавку садница, пољопривредне механизације и развој сеоског туризма. Све то Општина Чајетина чини, наглашава Ђурић, како би младе људе задржала на селу и обезбедила им боље услове за живот.

Међу планинама, на 750 метара надморске висине, показало се, за салату нема ризика од болести и вируса. Исто је и са другим културама - а једнако важно је и то што се ту обезбеђује понуда када је из других повртњака већ одавно нема.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије