Читај ми!

Пронађен римски миљоказ

На траси Коридора 10 код Беле Паланке, пронађен је римски миљоказ, односно путоказ, висине 2,40 метара. То је до сада највећи, пронађени Миљоказ у Србији и готово је у потпуности очуван.

Археолошка екипа, која обавља археолошки надзор, паралелно са градњом ауто - пута источног крака Коридора 10 пронашла је римски миљоказ.

На 22 миље од Наисуса, путем Виа милитарис, стајао је још у 3. веку, миљоказ, постављен у част Александра Севера, једног од првих римских императора, који ту титулу није стекао рођењем, већ га је бирла римска војска. Много векова касније, путари су одлучили да истом трасом прође нови ауто -пут.

Зоран Митић, археолог каже да су тачно установили да је миљоказ на овом путу постављен 230. године.

"Оно што је интересантно, што могу сада да кажем, да су наши пројектанти нове трасе пута углавном се поклопили на одређеним деоницама пута, што се показало у Димитровграду, а ево сада и у Белој Паланци, са некадашњим римским путем Виа Милитарис. Ми знамо да је римска империја имала савршену изградњу саобраћајница", додаје Митић.

Миљоказ је готово потпуно очуван, са јасно видљивим латинским натписом о пореклу императора Севера.

Катарина Лазаревић, археолог каже да је миљоказ значајан по томе што, осим што показује удаљеност места на коме је постављен од античког Ниша, односно Наисуса, садржи натпис који показује да је то и нека врста почасног стуба.

Миљоказ ће бити постављен у центру Беле Паланке, као подсећање и симбол некадашње римске провинције Ремисиане.

Путокази нису само обична информација колико има до одређеног места, већ су део историје и традиције о чему сведочи пронађени римски миљоказ.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара