Читај ми!

Литургија после седамдесет година

На литургију у Цркви Св. Николе у Црнотравци су чекали пуних седамдесет година. Они који су рођени после Другог светског рата у недељу су први пут закорачили у парохијску цркву, у којој је тог дана крштено стотинак мештана.

Храм саграђен 1635. године, на старим темељима с краја 12. и почетком 13. века, био је без богослужења пуних седамдесет година.

Викторија Рајковић рођена је у Црној Трави 1946. године. Сада је први пут ушла у цркву и, како каже, веома је узбуђена због тога.

У цркви је први пут и двомесечни Павле Јовашевић. Његово кршетење велики је празник за целу породицу. Поред Павла крштено је још стотинак Црнотраваца.

"Из Чачка смо се вратили да живимо у Црној Трави",  каже Милица Јовашевић, Павлова мајка. "Била нам је велика жеља да Павла крстимо овде и сада смо изузетно задовољни."

Општина Црна Трава нема свог пароха. Обнова цркве, кажу, значи и обнову варошице.

"Ово је велики дан за Црну Траву", рекао је протојереј Зоран Стојановић. "Оволики број људи значи да је црква духовно жива. А када је духовно жива онда ће се објекат цркве обновити брзо."

Обнова цркве тек је почела и процењује се да ће потрајати две године. Општина је издвојила 500 хиљада динара, а главни грађевински радови ће, према речима Василија Ђорђевића, члана Одбора за обнову цркве у Црној Трави, бити завршени за два месеца.

На обнови Цркве Светог Николе има доста посла - треба обновити све оно што није додирнуто скоро читав век. Први велики корак је направљен.

Мештани верују и да ће се вратити време када је ово место живело, а врата цркве и свих кућа свакога дана била широм отворена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије