Читај ми!

Ко је изнервирао највећег сома

Учесници прве Крчединске бућке показали су како се некада хватао сом без штапова за пецање. Такмичење је окупило десетине аласа из Мађарске и Србије, а најуспешнија у бућкању била је Вишња Мирић из Земуна.

Бућка је старинска направа од дрвета, са којом вешти аласи излазе на Дунав и бацају већ припремљене удице са мамцима намењене само "краљу риба" - сому.

Бућком ударају по површини воде, производећи тако специфичан звук који иритира сома. Изнервиран "бућкањем" снажно креће према месту где се бућка и хвата се на већ припремљен мамац. Према неким изворима, постојбина овог специфичног начина улова сома је на реци Дон у Русији.

"То је посебан осећај у односу на штап, који је класика, с тим што можете за петнаест или двадесет минута упецати два-три сома, а некада прође и три дана, па ништа се не упеца", каже Дамјан Алексић, алас из Сремске Митровице.

Бућкање у Крчедину највише се исплатило Вишњи Мирић која је на ово такмичење дошла из Земуна. Она је била најуспешнија и успела је, уз помоћ свог младића, да из Дунава извуче сома од 11 килограма и 40 грама.

"Први пут бућкам, али одмалена пецам на различите начине, тако да ми се свидело бућкање. Раније нисам имала толико успеха, углавном су то били неки мањи сомићи", каже Вишња Мирић, победница у појединачној категорији.

Поред Вишње још 34 такмичара из Мађарске и Србије учествовало је у првој Крчединској бућки коју су организовали Туристичка организација Општине Инђија и Удружење спортских риболоваца "Дунавац" из Крчедина.

"Одзив је за први пут добар. Надам се да смо оставили добар утисак и да ће ово такмичење у наредним годинама све више добијати на значају", каже Борис Пашко, директор ТО Општине Инђија.

У појединачној категорији, поред Вишње Мирић, награђени су и Имре Косо, који је уловио сома од седам килограма, док је на трећем месту завршио Миле Крстин са уловом од 4.610 грама.

У екипној конкуренцији прво место припало је Милету Крстину и Зорану Радосављеву који су скупили 14.090 бодова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије