Читај ми!

Дани лука у Заплањској Топоници

Са годишњим родом од хиљаду тона лука, који се гаји на 35 хектара, село Заплањска Топоница у општини Гаџин Хан, највећи је произвођач тог поврћа на југу Србије. Суша је ове године Заплањцима умањила род и зараду за чак 40 одсто.

Са десет хектара које обрађује, Милан Петровић један је од највећих пољопривредних произвођача у Заплањској Топионици у општини Гаџин Хан. Црни лук сади на 85 ари и од овогодишњег рода лука зарадио је шестсто хиљада динара.

Још није извађен сав лук, али Петровић процењује да ће бити између тридесет и тридесет  пет тона, што је лошије него прошле године.

У селу, у којем готово сва домаћинства производе црни лук, пољопривредници се слажу да је година лоша.

"Суша је узела данак. Нисмо задовољни, али у односу на све непогоде, опет смо успели нешто да извучемо и имамо неки квалитет", каже Божидар Маринковић из Заплањске Топонице.

Луком са ових њива снабдевају се многи ресторани и кванташке пијаце у Јужној и Источној Србији, а шлеперима се одвози за Црну Гору и Македонију. Организован пласман је, ипак, један од највећих проблема.

Председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић каже да је циљ да се направи хладњача и неколико сушара како пољопривредници не би морали да своје производе продају одмах са њиве, у сезони када је цена најнижа.

У славу плода, од ког живи велики број домаћинстава, у Заплањској Топоници организована је манифестација на којој су резултате приказали највреднији и најуспешнији произвођачи. Неке главице лука биле су тешке и по шестсто грама.

Захваљујући прооизводњи лука многи су овде изградили куће и солидан живот, а захваљујући манифестацији за њих се чуло мало даље, па су почели да се јављају и већи купци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије