Читај ми!

Сомборски котлић

На централном градском тргу у Сомбору, у присуству око три хиљаде посетилаца, одржан је шеснаести "Сомборски котлић". У кувању рибљег паприкаша такмичило се близу триста такмичара из земље и региона.

Туристичка организација Србије и општина Сомбор организовали су традиционално такмичење у кувању рибљег паприкаша под називом "Сомборски котлић".

Сомбор се први пут у писаним документима помиње у 14. веку. У њему је било седиште паше, али и аустроугарским великодостојника.

У Сомбору је Аврам Мразовић основао прву српску основну школу "Норму", у листу "Голуб" прве радове објавили су Алекса Шантић, Јован Дучић и Милош Црњански, а Лаза Костић је у овом граду написао најлепшу љубавну песму "Санта Марија дела салуте".

Ту су галерије Милана Коњовића и Саве Стојкова, а унутрашњосз зграде жупаније краси огромна слика Ференца Ајзенкута "Битка код Сента". У Сомбору се током целе године одржавају разне манифестације, а једна од њих је "Сомборски котлић".

Наташа Туркић, из Туристичке организације Сомбор, с поносом истиче да је то манифестација коју и Сомборци, али и њихови редовни гости, једва чекају: "Ово је манифестација која је достигла свој врхунац што се препознатљивости тиче и Сомбор је, поред осталог, захваљујући њој постао познат."

"Сомборски котлић" је само један од програма дугорочније и комплексине манифестације Сомборско лето која, како каже председник Скупштине општине, Синиша Лазић практично почиње позоришним маратоном, а онда се сваки дан и сваке недеље смењују неки догађаји.

Београђанин Франце Пресетник, рођени Сомборац, до сада није пропустио ниједно такмичење и истиче да  у Сомбор долази најпре ради дружења, јер ту има доста пријатеља и рођака, а атмосфера на котлићу је, како каже, фантастична и све је боља из године у годину.

У котлићу поред Пресетниковог крчкао се паприкаш Ласла Баричека из Сенте, који истиче да воли кувати и да кува у кући, у Сенти, на обали Тисе, у Кањижи и околним местима и овде са сомборским другарима.

Ото Салаи, из Баје, мађарског града побратима, поред израза задовољства, подсећа да и они у Мађарској имају сличну манифестацију, а овде склапају нова пријатељства и негују стара.

Најбољи паприкаши су награђени, а поред тога организатори су наградили и најбоље аранжиране столове, највеселија друштва, најстаријег и најмлађег кувара рибље чорбе.

Сомбор је и овог пута био одличан домаћин, а весела атмосфера показала је да Сомборци и њихови гости, без обзира на године, знају да уживају у добром дружењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије