Обнова храма у Кикинди

Почела обнова православног храма Светог Николе у Кикинди, саграђеног 1754. године. Након 23 године, уз дозволу и стручни надзор Међуопштинског завода за заштиту споменика ради се комплетна рестаурација зидова.

Старешина храма, протојереј Јован Силашки, упозорава да су највећа оштећења на сводовима где је почетком рада и током стругања дошло до пада дела малтера и додаје да је прошло много година од претходних радова.

Реконструкција ће, према процени стручног тима, трајати три месеца.

Иконописац Владимир Којић објашњава да се стругање зидова и сводова врши до првог малтера, ради се, како каже, посебним паропропустљивим материјалима, а онда следи осликавање нове орнаментике.

Кикинђанка Снежана Лињачки, која у цркву иде од малих ногу и чланица је црквеног хора, свакодневно прати радове. Она каже да јој је  драго што се црква обнавља након дуже времена, а и сама је, како каже, дала  свој скромни добровољни прилог, као и многи други Кикинђани.

Посао обнове храма вредан је милион динара. Највише је обезбедила локална самоуправа и сами верници. Док трају радови црквене службе обављају сyе у капели Парохијског дома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије