Читај ми!

Tрагом Дринске дивизије - на коњу

Путевима Дринске дивизије до Куманова, где је српска војска пре стотину година извојевала прву победу у Балканском рату 1912, и најавила крај петовековне турске владавине на Балкану, Стеван Шимоновић из Лојаница код Шапца кренуо је на свом коњу.

Ове године навршава се један век од Кумановске битке, прве победе српске војске у Балканском рату 1912. године. Битку која је означила ослобођење Балкана од Турака, на свој начин обележава 66-годишњи Стеван Шимоновић из Лојаница код Шапца.

"Кренуо сам чак до Куманова, путевима предака, да пољубим тло где су се борили за слободу", каже Шимоновић, у свом крају познат као чувар народне традиције и историје.

За прву етапу пута од 140 км, коју планира да пређе за дванаест дана није се посебно припремао, јер има искуства у преживљавању у природи, али је узбуђен због сусрета са људима.

Шимоновић не очекује веће проблеме на путу, будући да је његов коњ добро припремљен, али очекује да ће му се на том путу придружити и други. Он се нада да ће - у периоду од 30. септембра до 3. октобра када је била објава мобилизације - имати сапутнике до Куманова.

Испред зграде владимирачке библиотеке било је и главно место за мобилизацијуДринске дивизије коју су попуњавали сељаци из Посавотамнаве, из неких кућа и по три добровољца.

"Дринска дивизија бројала је 117.000 војника", објашњава Миодраг Мића Гашић, секретар Библиотеке у Владимирцима. "То је била главна песница Кумановске битке, жртвована да би битка за ослобођење земље од Турака била добијена."

Стеванова жеља је да се заустави у Јошаничкој бањи и Копривици, где планира да се поклони сенима хероине Милунке Савић и преда списак свих жена које су се бориле у Балканском рату, за помен у црквама.

"Стева је човек из народа, човек коме је историја на срцу и ја верујем да још има таквих", рекла је Јасмина Лазаревић, ауторка романа о Милунки Савић. " То је право ходочашће."

На пут трагом дринских јунака, од којих се две трећине није вратило из боја, Стевана су испратили мештани. Верује да би друга етапа пута до Куманова могла бити увод у централну прославу за коју су овдашњи поштоваоци традиције надлежним институцијама већ упутили предлог.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије