Читај ми!

Уметност под ведрим небом

Као некад Шекспирова дружина, глумци врањског позоришта, које је изгорело 2. јула, представе играју на отвореном. Док се обнова позоришта не заврши, позорница ће им бити под ведрим небом, а од јесени ће користити салу Дома Војске.

Одбор за обнову Позоришта "Бора Станковић" у Врању, које је изгорело 2. јула, процењује да је за реконструкцију потребно 200 милиона динара.

Ванредне су околности, па се и глумци понашају у складу с њима. Обилазе згаришта која су и ватрогасци две недеље после избијања пожара контролисали, због дима у подруму.

"Што се глумаца тиче, они су у приправности", каже Драган Живковић, глумац позоришта "Бора Станковић", које је изгорело у пожару 2. јула. "Стално смо у контакту, ако треба окупљамо се, одиграмо неку представу."

Прва представа коју су одиграли на отвореном, у градском парку, била је представа за децу "Гордана међу Индијанцима".

Следећу представу, "Женске разговоре" Небојше Дугалића, одиграће 23. јула, на Тргу Станише Стошића. Од септембра, алтернативно позориште постаје Дом војске.

"Наставићемо са пробама представе ‘Народна драма'", каже директор позоришта Небојша Цветковић, "а Атеље 212 и његов управник омогућили су нам да ту представу премијерно одиграмо на њиховој сцени."

Градско веће је донело одлуку да се Позориште ослободи плаћање комуналних обавеза до завршетка обнове. Запослени Врањанци, који примају плату из буџета, могу да дају свој допринос.

Одлука о издвајању дневнице за обнову позоришта није обавезујућа, и свако ће појединачно одлучити о томе.

"Зависи од добре воље", Бојана Величков, заменица градоначелника Врања. "Ми смо дали предлог да директори јавних предузећа и установа кажу радницима, ко хоће да уплати до 31. јула."

Бетонски зидови сачували су нови део зграде, две канцеларије делимично су оспособљене. Инсталација је изгорела, прикључак је обезбедила Електродистрибуција за два компјутера. Костими су углавном сачувани, неки неће моћи да се користе због дима и чађи. Пожар је уништио и 90 одсто сценографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се